Milli Eğitimin Milliliğine Bir Dokunuş Milli Eğitimin Milliliğine Bir Dokunuş
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi bünyesinde 10 yıldır faaliyet gösteren Piri Reis Deniz Müzesi, kısa bir aradan sonra yepyeni yüzüyle hizmete açıldı. Sergilenen canlı türlerinin sayısını ve çeşitliliğini arttıran, dizayn, ışıklandırma ve prosedürler konusunda Avrupa standartlarına ulaşan müze ziyaretçilerini bekliyor.

Müze, 2004 yılında kapılarını açmıştı. Geçen süre içinde ilgi gören müze, yenilenerek tekrar hizmete açıldı. Onlarca farklı yapıda deniz canlısının dünyadan örneklerle sergilendiği müzenin açılışına ÇOMÜ Rektörü Prof. Sedat Laçiner, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar ve Prof. Dr. Mustafa Saçar, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Olcay Hisar, eski Dekan Prof. Dr. Şükran Cirik, çok sayıda akademisyen ve ziyaretçi katıldı. Müzenin yeniden düzenlenmesinde yoğun olarak çalışan Müze Koordinatörü Öğretim Görevlisi Pınar İşmen, açılışta yaptığı konuşmada emeği geçenlere teşekkür etti. Ardından söz alan Prof. Dr. Hisar, “Müze ve Zaman” konulu konuşmasında müzeciliğin önemine değindi ve Piri Reis Deniz Müzesi hakkında bilgi verdi. Rektör Laçiner ise müzelerin hafıza oluşturmak adına çok önemli değerler olduğunu belirterek, "ÇOMÜ, müzecilik konusunda da ciddi adımlar attı. Çanakkale'ye gelen hemen her ziyaretçi, mutlaka üniversiteye geliyor ve deniz müzemizi, yer bilimleri müzemizi geziyor. Yurtdışı ve yurtiçinden binlerce örnekle gidemediğimiz yerlere gidiyor, hiç bilmediğimiz türleri ve bilgileri öğreniyoruz. Bu muazzam bir şey. Bu bağlamda bu değerlerin oluşması ve korunmasında emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.

Ardından müzenin kurucu müdürü Prof. Dr. Cirik, kendi koleksiyonunu sergileyen ve yeniden yapılandırma aşamasında büyük katkılar sağlayan Doç. Dr. Umur Önal, müzeyi yeni tasarımıyla buluşturan Şenay Uğur ve Pınar İşmen’e teşekkür plaketi verildi. Piri Reis Deniz Müzesi, hafta içi her gün mesai saatleri içerisinde, 286-218 00 18 (1560) numaralı telefondan randevu alınarak ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Editör: TE Bilisim