Türk Dünyasının bilge liderlerinden biri olan Ebulfez Elçibey diyor ki : “Çok işkence gördüm, çok çektirdiler hiç birisine yanmamda, bir Atatürk rozetim vardı yakamda onu aldılar ya elimden hala için yanar.”   

Düşünün Azerbaycan'ın bağımsızlığı için canınızı ortaya koyuyorsunuz, Azerbaycan'ı kuruyorsunuz. Sonra size başta Türkiye hükümeti olmak üzere kendi halkınız size sırtını dönüyor. Siz yine yılmıyorsunuz illede Turan diyorsunuz! 

İşte çile ise çile, bedel ise bedel! O bir Başbuğ, Ebulfez Elçibey!

Azerbaycan Türkleri Rusların işgalleri ve katliamları ile boğuşur iken Azerbaycan'da ki Türk milliyetçileri teşkilatlanmış, Ruslar ile mücadeleye başlamış idi. 

Bu hareketin önderi olan Elçibey, KGB ve Rus ordusu tarafından türlü, türlü suikastlar atlatmış, mücadelesini zafer ile sonuçlandırmıştır. 

Elçibey'in Ruslar ile mücadelesi 1970'li yıllarda başladı. 1976 senesinde Sovyetler aleyhinde propaganda yapmaktan hapse koyulan Elçibey, 1978 yılında şartlı tahliye edilmiştir. Elçibey tahliye edildikten sonra çalışmalarını daha da artırmış, cephesini genişletmiştir. Elçibey ve arkadaşlarının namı sadece Azerbaycan'da değil, Türkiye'de de duyulmuştur. 

Azerbaycan Halk Cephesi Partisi kurulmuş, Sovyetlere karşı eylemler ve propagandalar çığ gibi büyümüş idi. 30 Aralık günü Nahcivan ve Astradan bölgelerinden gelen binlerce kişi ile büyük miting yapıldı. '' Yaşasın Büyük Azerbaycan, Yaşasın Tebriz - Bakü '' sloganları ile sınıra büyük bir yürüyüş düzenlenmiş, İran ve Rus askerleri büyük korku yaşamışlardır.


Artık Ruslardan eziyet çeken Kuzey Azerbaycan bölgesi ve İran devletinden eziyet gören Güney Azerbaycan Türkleri fikir ve vücut olarak birleşmiş, büyük Azerbaycan için uyanış harekete geçmiştir. 

1991 senesine kadar zaman zaman yer altına çekilen, güçlenmek için geri durmak zorunda kalan Elçibey ve arkadaşları. 1991 senesi geldiğinde harekete geçmiş, Türkiye'den de Ülkücülerden destek alıp kahramanca mücadele vererek Azerbaycan'ı bağımsızlığını ilan etmiştir.

Azerbaycan bölgesinde kalan Rus askerlerinin Azerbaycan'ı terk etmesi ile Elçibey'in zaferi kesinleşmiştir.

Elçibey artık Turan ülküsü için yola çıkmış, temaslarını hızlandırmıştır. '' Men Atatürk'ün Esgeriyem '' diyen Elçibey Türkiye ve Azerbaycan'ın birleşmesi için temaslarda bulunmaya başlamıştır. 

Fakat Türkiye'nin başında yobaz bir Cumhurbaşkanı var idi ve Elçibey'in bu çağrısına şu sözleri söylemiştir. 

'' Onlar Şii biz Sünniyiz, gitsinler İran'dan yardım istesinler '' sözleri ile Türk dünyasının kara defterine girmiştir. 

Elçibey bu olanlara hiç darılmamış, yol arkadaşı Alparslan Türkeş ile buluşup, Turan coğrafyası için kararlar almışlardı. Kurultaylar düzenlenip kararlar alınıyor, Türk dünyası için güzel gelişmeler oluyor idi. Fakat iki başbuğun ömrü bu hedefe yetmedi, Türk dünyasını bir arada göremeden uçmağa vardılar. Arkalarında yüzler, binler bıraktılar. Onların tek gayesi Turani ve Kurani değerlerimizin yaşatılması idi.. Onların evlatları o değerleri yaşatıyor ve onların izinden gidiyor. 

Uçmağa varışının 13. yılında büyük dava adamı Ebulfez Elçibey'i rahmet ve minnet ile anıyoruz. O Şimdi Tanrı Dağında, atalarının yanında.. 

Tanrı Türk'ü Korusun