Biz keşfetmedik, zaten vardı! Türk mutfağında her zaman yeri olan, özellikle aile büyükleriyle büyüyen çocukların beslenme listesinde mutlaka yer alan kemik suyundan bahsediyoruz.

Kemik suyu, zaman içerisinde değişen beslenme alışkanlıklarıyla beraber mutfağımızdaki yerini ve değerini kaybetmiş olan bir besin olsa da, günümüzde dünyada ve Türkiye’de yaygınlaşan “doğal ve sağlıklı beslenme” akımlarıyla beraber kemik suyu da bir sağlık iksiri olarak hak ettiği değeri hızlı ve yaygın bir şekilde geri kazanmaya başladı.

Faydalarını saymaya kalkarsak onlarca sayfaya ihtiyaç duyacağımız kemik suyunun düzenli ve uzun süreli kullanımı halinde ön plana çıkan faydalarına değinecek olursak;

·         Kemik suyunu hazırlarken kullandığımız kemiklerin eklem bölümlerindeki kıkırdaklar, eklem sağlığı için gerekli olan glukozamin -kondroitin  -kollajen  -hyaluronik asit -sülfür ve pek çok minerali bünyesinde bulundurur. Bu sayede eklem ağrılarını dindirir, kas kramplarının önüne geçmekte etkilidir.

·         Etken maddesi kollajen olan kemik suyu, besin alerjisi, besin intoleransı, bağışıklık sistemi problemleri ve geçirgen bağırsak sendromu gibi sorunları, kıkırdak ve kollajen dokudan oluşan bağırsak bariyerlerini, yapısındaki kollajen doku ve minerallerle güçlendirerek önler ve tedavisine yardımcı olur.

·         İçeriğinde bolca bulunan arginin, yaraların iyileşmesini, büyüme hormonu salgılanmasını, karaciğerdeki hücre yenilenmesini destekler

·         İçinde bulunan glukozamin maddesi, kondroitin, hyaluronik asit ve kollajen, eklem ağrılarını gidermeye yardımcı olur.

·         Otlanarak beslenen hayvan kemiklerindeki omega-3 yağ asitleri ve linoleik asit, vücutta meydana gelen iltihaplanmaları önler.

·         Kemik suyunun jöleleşmesini sağlayan jelatin, içerdiği %13-15 oranındaki ilik proteini sayesinde özellikle vegan beslenmeye ağırlık veren kişiler için önemli bir protein kaynağı olup gastrik salgılarını arttırarak karaciğer fonksiyonlarına yardım eder ve doku onarımında önemli bir rol oynar. Kemik suyu jelatini ayrıca faydalı bakterilerin sindirim sisteminde kalmasını sağlar

·         Metabolizmayı ve sinirsel fonksiyonları destekler, hormon sistemini dengeler.

·         Kadınlarda doğurganlığı destekler, menopoz ve hamilelik dönemlerinin rahat geçirilmesinde fayda sağlar.

·         Düzenli kullanımı sonucunda uykusuzluk, yorgunluk gibi sıkıntıların azaldığı ya da tamamen ortadan kalktığı gözlenmiştir.

Ayrıca; özellikle içerisindeki kemik iliğinin temel fonksiyonu olan kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) sentezini sağlayarak kan yapımını arttırmaktır.

Kemik, mineral deposu (Kalsiyum; Potasyum; Demir, Fosfor ve Magnezyum ) olduğundan, çocukların kemik gelişimi için de ayrı bir önem taşıyan bir besindir..

Sağlıklı eklemler, güçlü bir bağışıklık sistemi, sorunsuz bir sindirim sistemi istiyorsanız bunun yanı sıra selüloitsiz bacaklar, parlak saçlar, genç bir cilt, güçlü tırnaklar gibi yan etkilere de itirazınız yoksa, size önerimiz, sık ve düzenli olarak kemik suyu içmeniz. Bizim önerimiz haftada beş gün 100ml ile başlayıp 200ml ye kadar çıkmanız.

Sağlıklı ve mutlu günler..