Milli Eğitimin Milliliğine Bir Dokunuş Milli Eğitimin Milliliğine Bir Dokunuş
Muğla'nın Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Seydikemer ilçelerinde hafta başından itibaren etkili olan aşırı yağış, fırtına ve zirai don olayı sebebiyle seralar ve narenciye bahçelerinde zarar meydana geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, hasar tespit çalışmaları yapıyor.

Ortaca, Dalaman, Köyceğiz ve Seydikemer'deki narenciye üreticileri ve seracılar, ağır kış şartlarından olumsuz etkiledi. Yıllık ortalama 290 bin ton civarında narenciye üretimi yapılan bölgede, son 30 yılın en soğuk ocak ayı yaşanıyor. Aşırı yağışlar sebebiyle seralar ve nareciye bahçeleri büyük zarar gördü. Geçen yıllara göre bu yıl soğuk havanın beklenenden daha erken etkili olduğunu söyleyen çiftçi Ayhan Çetin, bölge çiftçisinin perişan durumda olduğunu söyledi. Akif Çetin de her yıl don olayıyla ilgili sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekerek, ilk kez bu kadar büyük zarar vereniyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Domates üreten ve serada sabaha kadar nöbet tutan Hasan Arıcı ise sıcaklığın eksi 4 dereceye kadar düştüğünü belirterek, "İçeride sobaları yaktık, ürünlerimiz kurtuldu. Sabaha kadar hiç uyumadık. Dışarıdaki ağaçlarımız da buz tuttu." dedi. Üretici Mesut Kartal, soğuk sebebiyle domates bitkisinin çiçek açmadığını ifade ederek, "Böyle giderse ürün verimli olmaz. Bu yıl da zarar edeceğiz gibi görünüyor. Soğuktan her yer buz kesti, çeşmeler, tulumbalar dondu. Sabaha kadar uyumadık. Soğuğun devam edeceği söyleniyor, böyle giderse mahsul almamız zor olur." şeklinde konuştu. Çukurincir Mahallesi Muhtarı Servet Yılmaz, aşırı yağışlar sebebiyle barajın taştığını söyleyerek, "Şu an hayati bir tehlikemiz yok. Seralarımız ve evlerimizi sel bastı. Mahallemizin bir bölümü selden etkiledi. Yetkililerden yardım bekliyoruz." diye konuştu.

Bölgedeki çiftçinin zor durumda kalmaması için devletin destek olmasını isteyen Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ise yeni yılda çiftçilerin doğal afetlerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ülkede son yıllarda iklimde görülen değişimler sebebiyle aşırı yağışlar, sel ve don gibi afetlerin daha fazla yaşandığına dikkat çeken Çöllü, don olayının yaşandığı Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman'da hasar tespit çalışmalarının devam ettiğine belirtti. Oda Başkanı Çöllü, "Önümüzdeki günlerde sigorta eksperleri ve hasar tespit komisyonlarının çalışmaları tamamlandıktan sonra zararda kesin sonuçlar ortaya çıkacak. Bununla birlikte halihazırda ilk gözlemlere göre bu yıl narenciye başta olmak üzere domates, kabak, salatalık, patlıcan gibi ürünlerde de rekolte kaybı beklenmektedir. Bunlarda yaşanacak rekolte kaybı, ihracatı da olumsuz etkileyecektir." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim