Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde kurulması planlanan termik santralle ilgili "acele kamulaştırma" kararının Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edilmesinden sonra adeta şenlik yapıyor. Dün akşam itibariyle köylülere ulaşan kararla büyük sevinç duyduğunu, kasım ayından bu yana sürdürdükleri mücadelenin zaferle sonuçlanmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirten Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın, "Gece 10.00-11.00 civarında haber aldık. Köy meydanına çıktık, ilan ettik orada haberi. Bütün köylüler toplandı. Ateş yaktık, duyanlar geldi. Herkes çok sevinçliydi, çok muyluydu. Üç aydır süren bu mücadelenin karşılığını almış olduk. ÇED raporu da zaten durduruldu. ÇED de iptal edilirse buradan Kolin çekip gider mi, başka bir yer mi arar, bundan sonrasını bilemiyoruz ama bizim açımızdan amacımıza ulaştık diyebiliriz. Bundan sonra bu kesilen ağaçların yerine yeni zeytin fidanlarımızı önümüzdeki günlerde dikeceğiz." dedi.

Köylülerin davasına bakan Greenpeace avukatı Deniz Bayram ise, "Bildiğiniz üzere Danıştay, Yırca'daki zeytinliklerin acele kamulaştırma hakkında 7 Kasım tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Dün de Danıştay'ın artık bu yargılamayı sonuçlandırarak, Bakanlar Kurulu'nun bu kararını esastan görüşerek iptal ettiği yönünde karar aldıklarını öğrendik. Bizler de gerekli hukuki süreci devam ettireceğiz. Bununla birlikte bu süreçte burada defalarca hem vicdanen hem de hukuken yapılan kesim işlemininin, kesilen 6 bin zeytin ağacının bulunduğu bu alanda termik santral kurulması planlarının ne kadar hukuksuz bir işlem olduğunun defalarca altı çizildi. Danıştay'ın iptal kararı da bunun en son göstergesi. Biz bundan sonra Greenpeace olarak köylülerle birlikte burada yapılan hukuksuzlukların, 6 bin zeytin ağacının kesiminin cezai ve hukuki sorumluluklarına gidilmesi, ilgili kişilerin soruşturulması için gerekli hukuki yollara başvuracağız." şeklinde konuştu.

Greenpeace ve köylülerin açmış olduğu bu davada, Danıştay'ın iptal karar verirken gerekçesinin Zeytin Kanunu olduğunu belirten Av. Bayram, "Bu kanun uyarınca zeytinliklerin koruma altında olduğu, zeytinlik alanda hiçbir şekilde termik santralin, enerji santralinin yapılamayacağına ilişkin, dolayısıyla da mevcut karar göre burada Soma Kolin Termik Santrali'nin yapılaması mümkün değildir. Bunun önünün açılması için zaten şu anda da gündemde olan Zeytin Kanunu'nu değiştirmesi beklenen tasarısı yasalaşmalıdır. Beklenen bu karar şu acıdan da önemlidir, aynı zamanda zeytinliklerin korunmasının, Türkiye'nin taraf olmuş olduğu uluslararası sözleşmelerin de bir gereği olduğunu ifade etmesi açısından da önemli ve bu kazanım bundan sonra bütün Türkiye'de zeytincilik ve zeytin alanlarını enerji planlamalarına açması söz konusu olan bu tasarının yasalaşmasına karşı verilecek mücadelede de önemli bir katkı sağlayacaktır." dedi.

İptal kararına çok sevindiklerini söyleyen köy sakinlerinden Zeynep Çoban da, "Kazandığımız bu mücadeleye çok sevindik. Biz istemiyoruz dedikçe üzerimize gelindi. Ağaçlarımızı kestiler, katlettiler. Kötü hakarette bulundular. Bizleri bir bayan olarak çok hırpaladılar. İçeriye girenleri copladılar, dövdüler ama mücadelemizi kazandık. Kazandığımız için mutluyuz." diye konuştu. Fatma Saygılı ise, "Biz dün duyduk, akşam kararı geceyarısına kadar kutladık. Toprağımızı bari kurtardık, yaşayacak yerimiz kalmayacaktı yoksa. Zeytine çok üzülüyoruz ama tekrardan dikeceğiz, büyüteceğiz." dedi.

Editör: TE Bilisim