Fethiyespor’ un PTT 1. Lig’ den düştüğünü üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Can-ı gönülden isterdim ki Atatürk hassasiyeti olan bir takım Süper Lig’ e kadar yükselsin. Sizin de malûmunuz üzre Fethiyespor’ u 18 takım içinde medyatikliğe taşıyan olay, Fenerbahçe’ yle yaptığı kupa karşılaşmasına ’’Yüce Atatürk’’ tişörtleriyle çıkmasıydı. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olarak benim de alkışımı alan bir hareketti, hepsini kutluyorum. Bu olay üzerine o dönemde yazdığım ’’Yüce Atatürk’’ başlıklı yazımı tekrardan yayınlamayı düşündüm. İşte o yazı:

 

Fenerbahçe stadının bulunduğu bölge ve Fenerbahçe taraftarının hassasiyetleri göz önüne alındığında; Türkiye Kupası karşılaşmasına Fethiyespor’ un Yüce Atatürk yazılı tişörtlerle sahaya çıkması, çok şık olduğu kadar geçirdiğimiz süreç adına çok manidar bir davranıştı. Ancak sevgili Türkiye Futbol Federasyonu, Fethiyespor’ u PFDK’ ye sevk etti ki şoke ötesinde sarsıldım diyebilirim. Seni sevmek artık suç olmuş, Yüce Atatürk! Bu suçu ömrümüzün sonuna dek göstere göstere işlemeye devam edeceğiz.

 

Atatürk sevgisinin suç olduğu bugünlerde mesnetsiz kökenli sinir harbi yaşarken ders esnasında Türkçe 7. sınıf çalışma kitabının Atatürk temasındaki metinler dikkatimi çekti. Kitapta 6 tema var; Atatürk, zorunlu temalardan yani kitapta illâki olacak ve okutacaksınız. Serbest okuma metinlerini dâhil etmeden Atatürk’ te 5, diğer temalarda dörder metin bulunuyor. Atatürk teması hariç diğer 5 temada en az etkinliği olan metne 6, en çok etkinliği olan metne 11 etkinlik koyulmuş. Birinci, üçüncü, dördüncü temalarda ortalama 8; beşinci ve altıncı temalarda ortalama dokuzar etkinliğe yer verilmiş.

 

Gelelim Atatürk temasına: Bu temada 5 metin ve ortalama 5 etkinlik var. En az etkinliği olan metinde 4, en fazla etkinliği olan metinde 7 etkinlik bulunuyor. Dolayısıyla metinleri derinlemesine inceleme imkânından yoksun şekilde işlemek durumundasınız. Temadaki 9 görselin 5’ i Atatürk’ le ilgili değil ve Atatürk’ ü, metinleri tam yansıtmıyor. Görseller yönüyle de başarısız! Siperde gülen asker çizimiyle çalışma kitabında etkinliği bulunmayan serbest okuma metinlerindeki Atatürk resimlerinin bolluğu aynı garabeti gösteriyor, nasıl açıklanabilir? 

 

Fethiyespor’ a Atatürk yazılı tişörtlerle sahaya çıktıkları için ceza verilecek ya galiba biraz paranoyaklaştım. Yok canım, öyle denk gelmiştir! Kitabı hazırlayan koskoca âlim ü ulemâlar, Atatürkçülerin kendilerini Atatürk’ ün mavi gözlerinde boğacağını bile bile Atatürk ve Cumhuriyet değerlerini silmeye azmetmemişlerdir herhalde. Siz kitaplardan silseydiniz adamlar da tişörtlerine yazardı zaten…

 

 

Yücel ÖNDER