YEREL

"Antalya'nın 2023 vizyonunu yakalaması 23 T'ye bağlı"

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Eko Turizmi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Antalya'nın 2023 vizyonu kapsamında geleceği şekillendirmede 23 T'ye ihtiyacının olduğunu söyledi. Eko turizmi...



Eko turizmi ve Antalya'nın 2013 perspektifiyle ilgili açıklama yapan Prof. Özçatalbaş, turizm şehrinin turizm ve tarım yanı sıra bitkisel ve hayvansal üretim bakımında potansiyelinin yüksek olduğunu kaydetti. Özçatalbaş, Antalya'nın 23 T'sinin turizm, tıp, transplantasyon, ticaret, tabiat, topoğraya, toprak, tarımsal sanayi, turunçgil, tabilik, töre, Teke, tarih, Tahtalı, Toroslar, Tünektepe, tan, tüukuaz, temizdeniz, tanınırlık EXPO ve teknoloji olduğunu söyledi.

Antalya yüzölçümünün yüzde 20'sini tarım toprakları oluşturduğunu belirten Özçatalbaş, turizm şehrinin aynı zamanda Türkiye'nin örtü altı üretim merkezi olduğunu ifade etti. Toplam cam sera varlığının 83'ü ve plastik seranın yüzde 51'nin Antalya'da bulunduğu bilgisini veren eko turizmi uzmanı Özçatalbaş, "Antalya, Türkiye sebze üretiminin yüzde 15'ini, meyve üretiminin ise yüzde 10'nunu karşılamaktadır. Antalya, aynı zamanda dünyanın değişik ülkelerinden gelen yıllık 11 milyon turistin buluştuğu şehir. Ülkemizin turizm gelirlerinin yarısına yakını ise Antalya'dan karşılanıyor." diye konuştu.

Son yıllarda Antalya'nın güçlü turizm altyapısı, tanınırlık, sağlık turizmine uygunluğu yanında organ nakli konusunda başarılı ameliyatlara imza atarak Avrupa ve dünyada varlığını kabul ettirdiğini belirten Özçatalbaş, sahil, yayla alanların varlığı ve doğal zenginlikleri, flora-fauna çeşitliliği ile ova ve yayla kesimlerinin varlığının eko turizmine katkı sağladığını söyledi. Özçatalbaş, Beydağları’nın yükseltilerinin eşsiz güzellikteki silueti ve Torosların doğal güzelliğinin Antalya'yı eko turizminde canlı kıldığını sözlerine ekledi.