GÜNDEM

Emre Kongar MHP yükselişine dikkat çekti

Cumhuriyet yazarı seçim sonuçlarını köşesine taşıdı ve "MHP’nin oy kazancı, AKP’nin oy kaybından daha da fazla..." dedi.


yüzde oranları önemlidir ama, mutlaksayıları da ihmal etmemek gerekir.
2014 seçimlerinde, partilerin il genelmeclislerinde ve il genel meclislerininolmadığı yerlerde büyükşehir belediyemeclislerinde aldığı oyları irdeleyerek,anlamlı bir sonuç çıkarılabilir.


Aşağıdaki tabloda, 2011 genelseçimleriyle karşılaştırmalı olarak 2014yerel seçimlerinde partilerin aldıkları oylarınoranlarını ve sayılarını belirttim:

(2011 sonuçlarını Yüksek Seçim
Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlananverilerinden, 2014 sonuçlarını SedatErgin’in 8 Nisan tarihli yazısında belirttiğiCihan Haber Ajansı’nın sayılarından aldım.2014 sonuçlarının henüz kesinleşmediği,sayılarda ve oranlarda ufak oynamalarınolacağı akılda tutulmalıdır.)
Tablodan çıkan sonuçlar gayet açık:

İktidara endeksli yandaş medya,“Zafer” çığlıklarıyla üstünü örmeyeçalışıyor ama, AKP’nin son seçimlerdekioy kaybı, 2011 seçimlerine göre 2 milyondolayında...

Mutlak sayılara kabaca baktığımız zaman,CHP’nin ve BDP+HDP’nin önemli bir oykazancı ya da kaybı görünmüyor...
Bu gerçeklere karşılık, 2014 yerelseçimlerinden mutlak sayı olarak da yüzdeolarak da en kârlı çıkan parti MHP olarakgörülüyor.

İşin ilginç tarafı, MHP’nin oy kazancı,AKP’nin oy kaybından daha da fazla, 2.5milyona yakın.
Demek ki sadece AKP’den değil, başkayerlerden de oy devşirmiş.
Üstelik de unutmayalım, başkanadaylarının kimliklerinden dolayı, İstanbulve Ankara’da, belediye meclislerinde deMHP’den CHP’ye bir miktar oy kaymasıyaşanmış olabilir.
Tablodan çıkan bir başka sonuç da SP veBBP’nin oylarını iki katından fazla artırmışolduklarıdır.

***

Bu tablo bize, Türkiye’deki 
“muhafazakârlaşma” denilen sürecin devam ettiğini gösteriyor.