Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, idrar kaçırma problemi konusunda hipnozun ilaç tedavisinden daha etkili olduğunu söyledi.

Son yıllarda yapılan araştırmaların bunu net bir şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Başkak, "Hipnoz size sadece idrar kaçırma probleminden kurtulmanız için yardımcı olmayacak. Aynı zamanda bu problemin beraberinde getirdiği duygusal ve psikolojik sıkıntılarla da baş edebilmenizi sağlayacak" görüşünü dile getirdi.

YAN ETKİSİ YOK

Başkak, şu bilgileri verdi:

"Yeni yapılan araştırmalarda, bilim insanları gece alt ıslatma probleminin tedavisinde neyin daha etkili olduğunu görmek için karşılaştırmalı bir çalışma yapmışlar ve iki gruba ayırdıkları hastalardan bir gruba ilaç vermişler. Diğer gruptaki hastalara ise gece işemelerini kontrol altına alabilmeleri için direkt hipnotik telkinler verilmiş. Üç aylık aktif tedavi süresinin sona ermesinin ardından, altı aylık izleme süresi boyunca da hipnoterapi grubundaki hastalar her gün kendi kendine hipnoz yöntemini uygulamaya devam etmişler. İlaçla tedavi edilen hastalardan yüzde 76'sının gece alt ıslatma problemi ortadan kalkarken (hepsininin yatakları kuru şekilde uyanmışlar), hipnotik yöntemlerle tedavi edilen hastalarda iyileşme oranı yüzde 72 olarak çıkmış. Dokuz aylık izleme süresinde, hipnoz tedavisi alan hastalardan yüzde 68'i hala tedaviye olumlu cevap verirken, ilaç tedavisi gören hastalarda bu durum yüzde 24'te kalmış. Sonuç olarak bu araştırma kısa vadede alt ıslatma probleminin tedavisinde hipnozun ilaçlar kadar etkili olduğunu gösteriyor. Daha da önemlisi, hipnoz ilaçlara göre uzun vadede daha etkili bir tedavi imkanı sunuyor. O nedenle bu tedavi yönteminden faydalanmak gerekiyor. Üstelik idrar kaçırma tedavisinde hipnozdan faydalanmanın hiç yan etkisi olmaması gibi bir avantajı da var."
Cihan

Editör: TE Bilisim