CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde subayların özel hayatlarına müdahale içeren bir soruşturma yürütüldüğünü ve 80′i Konya Hava Üssü’nden olmak üzere 200 personelin emeklilik ya da istifasının istendiğini açıkladı.

Soruşturma kapsamınında personelin facebook ve mail yazışmalarının da incelendiği de ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında personelin görüntülü ifadesi de alınırken, soruşturmanın “borç”, “alkol kullanımı”, “iffetsizlik”, “şans oyunları oynama”, “siyasi faaliyetlerde bulunmak” kapsamında olduğu öğrenildi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a, “Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde son 6 ayda emeklilik ve istifa dilekçelerini veren subay, astsubay sayısı nedir?” diye sordu.

Kart, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, devlet içinde görevli bazı odakların devlet nüfuzunu kötüye kullanmak suretiyle kamu görevlilerinin bir bölümüne yönelik olarak “özel hayatları” üzerinden, “tehdit, şantaj, karalama” yöntemleriyle ayırımcılık yaptığını ve yılgınlık yarattığını iddia etti.

TEHDİT VE ŞANTAJ

Hava Kuvvetleri Komutanlığı-hava üsleri bünyesinde Konya’da görevli 80 kişi, diğer hava üslerinde ise 200 kişinin 3-4 saat ile 9 saat arasında sorgulamaya tâbi tutulduğunu belirten Kart, “Mesai saatleri dışındaki sosyal hayatları (tümüyle özel hayata ilişkin) görüntülü olarak kendilerine gösterilmiştir. Sözü edilen soruşturma süreçleriyle birlikte, Hava Kuvvetlerinden mesai saatinde arayan yetkililer, isim ve rütbelerini belirtmeden şifahi olarak, sorgulaması yapılan kişilere, ‘28 Şubat tarihine kadar emeklilik talebinde bulunmaları ya da istifa etmeleri, aksi takdirde ilişiklerinin kesileceğini ….’ ifade ederek, tehdit ve şantajda bulunmuşlardır. Bu uygulamalar karşısında birçok kişi aile bütünlüklerinin bozulmaması ve itibarsızlaştırmaya maruz kalmamak için, emeklilik ve istifa dilekçelerini vermişlerdir” dedi.

“Aranılan kişilerin isimleri yedimizde mevcuttur” diyen Kart, bu kişilerin tedirgin ve endişe içinde olduğunu belirterek, “Şantaj ve tehdit konusu yapılan görüntüler ve iddialar, özel hayatlarıyla ilgili olduğundan, bu durumu hiç kimseyle paylaşamamaktadırlar. Teşhir yoluyla itibarsızlaştırılacakları endişesi içindedirler. AKP iktidarları döneminde sıkça uygulanan ayırımcı ve yargısız infaz boyutlarına varan keyfi uygulamaların, Hava Kuvvetleri bünyesinde de tertipli ve bilinçli bir şekilde sürdürüldüğü görülmektedir” ifadesini kullandı.

Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit

-“SON 2 YIL İÇİNDE HERHANGİ BİR DİSİPLİN SORUŞTURMASI YAPILMIŞ MIDIR?”-

“Ayırımcı uygulamalara ve nefret söylemlerine yol açan, bu sürecin sorumlusu olan siyasi iktidar ve Başbakan’ın, ortaya çıkan haksızlık ve mağduriyetlerden dolayı sızlanmaları ya da şikayetçi olmalarının, böyle bir izlenim yaratmalarının hiçbir inandırıcılığının olmadığını yeri gelmişken ifade ediyoruz” diyen Kart, şu soruları yöneltti:

“Toplumsal barışı tehdit eden, kurumların işlevini kaybetmesine yol açan bu ihlâlleri neden himaye ediyorsunuz? Bugüne kadar herhangi bir inceleme ya da soruşturma yaptırdınız mı? Komutanlık bünyesinde idari ve adli süreci başlatacak mısınız?
Ayırımcılık, bölücülük ve nefret söylemi anlamına gelen bu tür uygulamalar sonucunda; Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde son 6 ayda emeklilik ve istifa dilekçelerini veren subay, astsubay sayısı nedir? Bu kişiler hakkında son 2 yıl içinde herhangi bir disiplin soruşturması yapılmış mıdır? Haklarında herhangi bir ceza uygulanmış mıdır?”

ANKA

Editör: TE Bilisim