Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Kaza, yangın, afet gibi olaylarda yaralılara ilk müdahaleyi yapan acil tıp teknisyeleri ve paramedikler (ambulans ve acil bakım teknikeri) hayat kurtarmayı mankenler üzerinde öğreniyor. Buradan elde ettikleri bilgiler gerçek yaşamda hayat kurtarıyor.

Türkiye’nin ikinci sağlık simülasyon merkezi Antalya’da hizmet veriyor. 6 ay önce açılan merkezde acil müdahalelere ilişkin tüm eğitimler insani özelliklere sahip cansız mankenler üzerinde uygulamalı olarak veriliyor. Gerçeğini aratmayan eğitimler sırasında, psikolojik olarak da hazırlıklı olunması için hasta yakınlarının davranışları canlandırılıyor.

İstanbul’dan sonra ikinci merkezin Antalya’da kurulduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin, temel amaçlarının acil müdahalelerde hataları en aza indirmek olduğunu ifade etti. İstanbul’da sadece klinik müdahalelerinin öğretildiğini dile getiren Bilgin, Antalya’daki merkezin hastane öncesi ve sonrası bütün konularda uygulamalı eğitim veren ilk merkez olduğunu kaydetti. Bilgin, çocuk ileri yaşam desteği, erişkin ileri yaşam desteği, travma resütasyon kursu, ambulans sürüş teknikleri olarak 4 ana modülde eğitim verdiklerini söyledi.

Simülasyon merkezinde eğitimlerin gerçek acil müdahalelere en yakın şekilde canlandırılarak yapıldığını belirten Bilgin, dün itibariyle 220 kişinin eğitimlere başladığını bildirdi. Eğitimlerden sonra sahaya inen ATT ve paramediklerin bir yıl boyunca izlendiğini ifade eden Bilgin, çalışanların vakalarda hatalarının artması durumunda tekrar eğitim verdiklerini açıkladı. Avrupa’daki simülasyon merkezlerinden örnek alınarak bu merkezin kurulduğunu anlatan Bilgin, “Maketler üzerinde bilgisayar destekli olarak bu eğitimlerimizi veriyoruz. Eğitimi görenler her yaptığı hatayı bilgisayarda mutlaka gördüğü için, tekrar tekrar yaparak bu hataları en aza indirmeye çalışıyoruz. Buradaki en önemli amacımız kaliteyi arttırmak.” diye konuştu. Eğitimlerin Antalya’da bulunan personelin yanı sıra Isparta ve Burdur’daki personele de verileceğini kaydeden Bilgin, “İmkan olduğu ölçütte Türkiye’nin her yerine hizmet vermeye hazırız.” dedi.

Merkezde bir kişiye 4 hafta eğitim verilirken, her ay dönüşümlü olarak bütün sağlık personeli bu eğitimi alıyor. Eğitim sonunda katılım belgesi de veriliyor.

Editör: TE Bilisim