GÜNCEL

İstanbul, İzmir ve Ankara'da deprem riski en yüksek olan ilçeler hangileri?

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremin etkisi hala sürerken 3 büyük il olan İstanbul, İzmir ve Ankara'da deprem riskinin en yüksek olduğu ilçelerin hangileri olduğu konusu gündem oldu. Peki 3 büyük ilde durum ne? Depremin en riskli olan ilçeleri nereleri?

Kahramanmaraş merkezli depremde Türkiye'nin 10 ili adeta yerle bir oldu. 6 Şubat Pazartesi günü gerçekleşen depremin 9'uncu gününde de arama kurtarma ekipleri hala enkaz altındaki vatandaşlar için mücadele veriyor.

İstanbul, İzmir ve Ankara'da deprem riski en yüksek olan ilçeler nereleri?- Türkiye adeta büyük bir yıkım ile sarsılırken olası deprem riski altında olan 3 büyük il için ise ne olacağı adeta gündeme oturdu. İstanbul, İzmir ve Ankara'ya ne olacak? Fay hatları buralardan geçiyor mu? İşte cevabı...

İSTANBUL DEPREM BEKLİYOR

Kahramanmaraş depremini aylar öncesinden söyleyerek uyarı yapan Prof. Dr. Naci görür bu kez de İstanbul için aynı uyarıyı yaptı. İstanbul'da fay hatlarının geirldiğini ve Kahramanmaraş kadar yakınımızda yakın bir zamanda yaşanabileceğini vurguladı. Prof. Dr. Görür, bir harita ile Türkiye de kırmızı işaret ile fay hatlarını belirginleştirerek dikkatli olunmasının vurgusunu yaptı.

Uzmanlar ve deprem bilimciler İstanbul'da bir deprem bekliyor ancak kesin bir tarih verilmesi söz konusu değil.

İSTANBUL'DA DEPREM FAY HATTINA EN YAKIN İLÇELER HANGİLERİ?

İstanbul içinde fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.

İSTANBUL'DA DEPREMİ EN ÇOK HİSSEDECEK İLÇELER HANGİLERİ?
Uzmanlara göre; İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu'ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en fazla etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor.

İZMİR'DE TÜM İLÇELER RİSKLİ

Şu anda İzmir’in kıyıyla bağlantılı güncel alüvyonlar üzerinde kurulan hemen hemen bütün ilçelerinin risk altında olduğunu söyleyen uzmanlar şu açıklamayı yaptı “Özellikle Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı ve aynı şekilde Menemen. Denizle bağlantılı olan ve gevşek zeminler diye tanımladığımız, bizim alüvyon zeminler üzerinde kurulu olan kentler daha risk altında.

Daha sağlam kaya üzerine kurulu olan kentler, yerleşim yerleri, daha az risk taşıyor. Bu risk haritalarının oluşturulması talep edilmiş ve bunların ivedi olarak çıkartılması ve yapı inşaat sistemi ile haritalar üzerinde kurgulanması tasarlanmış. Temel riskler, alt yapı riskleri tanımlanmış, enerji hatları, trafo merkezleri ile doğal gaz hatlarının özellikle aktif fay hatlarının geçtiği yerlerdeki kesişme noktalarında özel güçlendirme projelerinin yapılması talep edilmiş.”

İZMİR'DE İLÇE İLÇE RİSK HARİTASI

İzmir'in Karşıyaka, Çiğli, Narlıdere, Menemen, Konak, Alsancak ve Altındağ gibi ilçeleri deprem riski yüksek olan yerler olarak uzmanlar tarafından gösterilmektedir.

EN RİSKLİ SEMTLER

Seferihisar-Karaburun, Tuzla, İzmir ve Foça faylarının tehlikeli olduğu belirtildi.

Kentte deprem açısından en riskli yerleşim yerlerinin Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir gibi deniz kenarı düz alanlar,

En güvenli yerleşim yerlerinin ise dağlık kesimler olduğu vurgulandı.

ANKARA'DAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Ankara 3. ve 4. deprem bölgesi olarak görülse de asla risk yok denilemez. Ankara fay hattı şehrin altından geçmiyor olsa da, Ankara'nın sınır ilçelerinin bir çoğunun altında fay hattı bulunuyor. Bunun yanında 1. derece deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, güneydoğusunda Kırşehir Keskin Fay Hattı ve Haymana bölgesinde ise Bala'nın altındaki küçük fay hatları bulunuyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman Ankara'da deprem açısından risk barındırıyor.

ANKARA'DA DEPREM RİSKİ BULUNAN İLÇELER

Ankara'nın en riskli bölgelerinin başında Demetevler geliyor. Sonrasında Çamlıdere, Kazan ve Kızılcahamam risk içeren ilçeler arasında yer alıyor.