Yerli logo uygulamasıyla yerli üretimi bitiren yabancı markalar, piyasayı daha rahat kontrol etme imkânı buldu. Çok sayıda yabancı markanın yanı sıra vatandaşların sofrasında bulundurmadığı Coca-Cola bile ‘Yerli Üretim’ logosuyla market raflarındaki yerini aldı.

Krizi fırsata çeviren bakanlık, ‘Yerli Üretim’ logosuyla yabancıya koruma getirdi! Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye’de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir ayırt edici işaret konulması zorunluluğunu getirmesiyle ‘Yerli Üretim’ logolu ürünler raflardaki yerini aldı. Ancak ‘Yerli Üretim’ logosunun yapıştırıldığı markaların büyük çoğunluğunun yabancı olması tartışmaları da beraberinde getirdi. Bakanlık, ‘Yerli Üretim’ logosuyla marka zenginliği hinliği yaparken, diğer yandan ise yabancı markaları bir nevi koruması altına aldı!

Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ!

Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde ‘Yerli Üretim’ logosunun bulundurulmasını zorunlu hale getirdi. Bakanlık bu uygulamayla adeta gözlerden iki şeyi kaçırtmayı amaçladı! Birincisi ‘Yerli Üretim’ logosuyla Coca-Cola gibi yabancı markaların Türkiye’deki fabrikalarında ürettikleri ürünlere ‘Yerli Üretim’ logosu konularak, ‘yerli malı’ cambazlığı yapılıyor! İkincisi ise özellikle ABD ile yaşanan gerginlikten dolayı vatandaşların yabancı mallara boykot uygulamasının önüne geçilmiş oldu. Vatandaşın ‘yerli ve milli’ duyarlılığını fırsata çeviren Bakanlık, bu yolla yabancı şirketlerin daha fazla satış yapmasını sağlarken, diğer yandan ise ‘yerli malı’ ile ‘yerli üretim’ kavramları arasındaki karışıklıktan yararlanarak, marka zenginliği hinliği yaptı! 

#YerliMarka #CocaCola 

Editör: TE Bilisim