Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü
 Adana ilinin Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan yangında çoğu ortaokul öğrencisi olan 11öğrenci ve 1 eğitmeni kaybettik. Bu olaya sıradan bir kaza, bir kader olarakmı bakacağız, ya da bu olaya bircok ihmalin sonucunda meydana gelen bir olay
olarak mı bakacağız.

Bize göre bu olay bir 
ihmaller zincirinin sonucudur. 

1. Anayasaya göre zorunlu eğitimi tüm cocuklarımıza parasız yaptırmak devletin görevidir. Okul, öğretmen, ders araç ve gereçleri, yurt, pansiyon, iaşe ihtiyaçlarını karşılamak devlet adına Milli Eğitim Bakanlığının görevidir. 

2. Yüksek öğretim gençliğinin yurt ihtiyacının şu anda ancak yüzde 60'ı karşılanmaktadır.  Geriye kalan yüzde 40'ın yarısı evde kalıyorsa, geri kalanlar ise çoğu cemaat ve tarikat yurtlarında kalmaktadır. Yollara köprülere milyar dolarlar bulan hükümet, istese bir köprü parasıyla yurt ihtiyacının tamamını bir yılda karşılayamaz mı? 

3. Ortaokul ve lise öğrencilerinin yurt ihtiyacı ise okul pansiyonları dışında özel yurtlarla karşılanmaktadır. Son yillarda okul pansiyonu yapılmadığı gibi, mevcutlar da çeşitli vesilelerle kapatılıyor. 

4. Ortaöğretim yurtlarının denetimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Yurt binasının inşası veya mevcut binaların yurt olarak kullanılması (Milli Eğitim, Belediye, Itfaiye, Bayındırlık) yetkililerinin iznine tabidir. Özel yurt binalarının standartları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. Bu özel yurtların maalesef denetimi sağlıklı olarak yapılmıyor. Ayrıca resmi olanların dışında da çok sayıda merdivenaltı özel ortaöğretim yurdu bulunmaktadır. 

5. Son 15 yıldır 25 bin köy ilkokulu ve ortaokulu kapalı. O köylerin ilkokul ve ortaokulda okuyan çocukları taşımalı eğitim yöntemiyle ilçe veya il okullarına taşınıyor veya Aladağ'daki gibi özel yurtlarda kalıyor. Bu yurtların cazip tarafı, ya tamamen ücretsiz, ya da sembolik ücretleri olmasıdır. Maddi durumu zayıf olan vatandaşlarımız da bu imkanı severek değerlendiriyor. Ayrıca bu durumdaki öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı daha önceleri Pansiyonlu Ilköğretim Okulları açıyordu. 4+4+4 kesintili eğitim sisteminden sonra bu okullar artık yapılmıyor. En doğru kararın köy ilk ve orta okullarının yeniden açılması olduğunu düşünüyorum. 

Aladağ'daki özel öğrenci yurdunda 11 öğrenci ve 1eğitmenin feci bir şekilde yanmasının sorumlusunun kim olduğunu siz bulun! 

Evlatlarını kaybeden ailelerin ise ve milletimize başsağlığı diliyorum. Allah sabır versin diyorum. Hayatını kaybeden evlatlarımızın ruhları şad, mekanları cennet olsun. 

Dr.  Sakin Öner



Editör: TE Bilisim