Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Almanya'da çocuklarının okula gitme mecburiyetini dikkate almayarak tatil süresine kendi başlarına uzatan ailelerin sayısı artıyor. Bunun bir sonucu olarak ödenen para cezaları da yükseliyor ancak gelişmenin boyutları tam olarak hesaplanmış da değil. Veli derneklerine göre gelinen noktadan veliler kadar okullar da sorumlu.

Velilerin okul tatillerini başına buyruk bir şekilde uzatmasının arkasındaki gerekçeler ise genellikle çok ucuz veya çok pahalı uçak biletleri, otobanların boş veya dolu olması ve uygun veya uygun olmayan otel masrafları.

Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) en çok duyulan bahane ise öğretmenlerin tatil öncesi zaten izin havasına girmesi. Bunun bir sonucu olarak eyaletinin neredeyse tamamında illegal olarak okul tatilini uzatanların ödediği para cezaları son üç yılda artmış. KRV Veliler Birliği Başkanı Regine Schwarzhof ise bu düşüncenin kesinlikle isabetsiz olduğunu söylüyor. Öğretmenler de aynı görüşte. Eğitim ve Terbiye Birliği (VBE) Eyalet ve Federal Başkanı Udo Beckmann’a göre okula gitme zorunluluğu öğretim yılının son gününe kadar geçerli ve bunu ihlal edenlerin cezalandırılması gerekiyor. Beckmann, “Buna rağmen tatil hilesi hala geniş kesimlerce uygulanmaya devam ediyor.” diyor. Schwarzhof’un anlattığına göre öğrenciler yorgun öğretmenlerin son günlerde kendini saldığını ve okulda hiçbir şey yapmadıklarını velilerine aktarıyor ve veliler de bu gevşek ortamdan istifade ederek tatili uzatıyor. Sadece Düsseldorf’ta geçen yıl 284 aile çocuğunu zamanında okula göndermemiş. Bu sayı 2014 yılında 218, 2013 yılında ise 192 olarak hesaplanmıştı.

BİR GÜN GELMEMENİN CEZASI 80 EURO

Schwarzhof bu sayıların buzdağının sadece görünen yüzünü teşkil ettiğini söylüyor ve şöyle diyor: “Okulların çok azı para cezasına çarptırıyor. Çünkü bu çok yorucu bir iş ve öğretmenler de yeterince yük altında.” Bu yüzden suçun sadece ailelerde değil, aynı zamanda okullarda olduğuna değinen dernek başkanı, eyalet yönetiminden bütün görevleri öğretmenlere vermekten vazgeçmesini istiyor. Schwarzhof’a göre öğretmenlerin tatil öncesi tempoyu düşürmemesi için omuzlarındaki yükün azaltılması gerekiyor.

Çocuklarının tatilini işine göre uzatan ailelerin çocuğun gelmediği gün başına 80 Euro ödemesi gerekiyor. Eğitim Bakanlığı'na göre aileler okula gitme mecburiyetini genellikle tatil öncesinde veya sonrasında ihlal ediyor.Cihan

Editör: TE Bilisim