GÜNDEM

CAMİ MAHYASINA "TANRI KRALİÇEYİ KORUSUN" YAZILMASI DAHA ÖNEMLİ!

İnternette ve sosyal mecralarda mutlaka karşınıza çıkmıştır... bir Ramazan günü, bir caminin mahyasına İngilizce "Tanrı Kraliçeyi Korusun" yazıldığını gösteren bir resim var. Bu resimle ilgili iddiaları teyit.org araştırıp yazdı. İddia edildiği gibi 1922 ya da 1948'de yazılmadığını, Demokrat Parti döneminde Kıbrıs'ta yazıldığını söylüyorlar. Fakat bunun bir önemi var mı? Müslüman-Türk topraklarında, üstelik de bir Ramazan günü, Müslüman olmayan bir kraliçeye mahya yazmak kahredicidir. Asıl önemli olan budur!

 Teyit.org'un konu hakkındaki araştırmaları şöyle:

“God Save the Queen” (Tanrı Kraliçeyi Korusun) İngiltere’nin ulusal marşı olarak 1700’lü yıllardan beri kullanıldığı, marşın hükümdar erkek için ise “God Save the King” (Tanrı Kral’ı Korusun) olarak değiştirildiği biliniyor.

Vikipedi’deki verilere göre 1910-1936 tarihleri arasında tahtta V. George oturuyordu ve eğer bu mahya 1922 veya 1948 yılına ait olsaydı üzerinde Tanrı Kral’ı Korusun yazması gerekirdi. 1922 gibi eski bir tarihe ait çok az görüntülü kaydın olduğu da düşünüldüğünde iddiaya konu alan görüntünün doğru olamayacağı söylenebilir.

II. Elizabeth ise tahta 6 Şubat 1952 tarihinde çıktı.

Bununla birlikte Kıbrıs Postası’nda yer alan yazıda, mahyanın 1950’li yıllarda, İngiltere’nın Kıbrıs üzerindeki hakimiyeti sürerken Lefkoşa’daki Selimiye Camii’ne asıldığı belirtiliyor.

CNN Türk’te yer alan bir haberde ise fotoğrafın Mehmet Yaşın arşivinden olduğu ve “Sarı Kehribar” isimli kitabında yer aldığı belirtiliyor. Kitapta da fotoğrafın Kıbrıs’tan olduğu ifade ediliyor.

YAYIN TARİHİ: 28.06.2016

SON GÜNCELLEME: 03.02.2017 / 11:08

  • Mahyanın 1948 yılına ait olduğu iddiası eklendi.
  • II. Elizabeth’in tahta çıkış tarihi eklendi.