ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR! ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR!
Kayseri Develili emekli müzeci ve arkeolog Mehmet Kadri Sayılgan tarafından yapılan araştırmada ilçenin simgesi haline gelen Elbiz Parkı ve Elbiz Havuzu ile ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Elbiz isminin Romalılar döneminden itibaren geldiği ve Elbiz su kaynağının şifa kaynağı olarak kabul edildiği belirtiliyor.

Kadri Sayılgan’ın araştırmasına göre, Develi’nin tarihi simgesi olan Elbiz ve Köşkpınar mesire yerleri asırlardır ilgi odağı olmuş. Hicri 1325 tarihli Ankara Vilayet-i Salnamesi’nde, antik havuzların Hükümdaran-i Sabıka-i Rum'dan birinin kızının ismi ile inşa ve yad olunduğu, kızı için kaynak suyuna bir kulübe yaptırdığı hususunda kayıtlara rastlanır. 1922 tarihinde bu havuzda toplanan suyun, bir buçuk saat mesafedeki Çomaklı köyünden çıkarak, üzeri örtülü bir halde gelerek künklerle çeşmelere taksim edildiği belirlendi. Suyu, yapılan taksimle içme suyu olarak da insanların kullandığına işaret ediliyor.

Kayseri'ye 19’uncu yüzyıl sonlarında gelen seyyah Henry Fanshawe Tozer, yazdığı mufassal eserinde bu havuzlarla ilgili geniş bilgi verir. Her iki havuzun Roma döneminde inşa edildiğini öne süren seyyah, Erciyes Dağı eteklerinden çıkan sularla beslendiğini ve halkın içme suyu olarak Elbiz ve Köşkpınar'da toplanan suları kullandığını ifade eder. Batı yönde ve merkeze 1 kilometre mesafede olan Antik Elbiz Havuz ve mesire bahçesine Erciyes Dağı'ndan gelen kar sularının bir kolu bu havuzda kaynak su olarak ortaya çıktığı belirtiliyor. Kış-yaz çok soğuk olan kaynak suyunun bünyesinde kireç yok denecek kadar az. Daha bol akan Erciyes'in diğer bir kolu da Sultan Sazlığı'nı besleyen ve kayalar arasından sürekli akan su olduğu anlatılıyor.

Roma ve sonrasında Bizans Dönemine (1050) ait olan Elbiz antik havuzunu, Bizans krallarından birinin, tek kızı için kuşatarak imar ettiği ifade ediliyor. Kralın Elbiz isimli kızı sık sık hastalanmaktadır. Buraya yapılan havuz ve kulübede dinlenen kralın kızının şifa bulduğu yönünde bilgiler yer alıyor.

Editör: TE Bilisim