Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!
 Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan iken TV'de verdiği röportajda kullandığı ifadeler:

"Ben mesela Mehape'ye endişeyle bakıyorum. Hadi Cehape tamam bu konuda farklı düşünürüm de ama Mehape bir taraftan Osmanlıyı, biz Osmanlının devamıyız diyecek, öbür taraftan Osmanlı'nın bu devlet yapısındaki yaklaşım tarzını görmezden gelecek... bunların hiç birisi kayıp değildir. Şimdi bakın Mehape niye büyük şehirlere karşı çıkıyor? bundan.. acaba farklı bir etnik unsur orada büyük şehir kazanır mı? e, güçlen gir kazan... eğer sen demokrasiden bu kadar çekiniyorsan o zaman senin Türkiye'de hiç seçime girmemen lazım. Niye? her yeri kaybedebilirsin, çünkü sen de etnik mücadele veriyorsun..."

Bu ifadelerle ilgili şunları not etmemiz gerekir. Öncelikle Osmanlı devletindeki bu eyaletlerin hepsi bilahare kaybedilmiş, hatta kaybettirilmiştir. Öyle "bunlar kayıp değildir" ifadesi bu gerçeği değiştirmiyor.

Yine MHP üzerinden söylenen şu: Sen de etnik mücadele veriyorsun, onlar da etnik mücadele veriyor, o halde kim kazanırsa onun demokrasisisi geçerli olacak... peki diyelim ki, Kürdistan eyaletinde onlar valiliği kazandı ve Türkiye'den ayrılmak istediler. O vakit ne olacak? Madem istiyorlar, o halde yapacak bir şey yok mu diyeceğiz? O toprakların 10.000 yıldır Türk yurdu olduğunu ve çok fazla bedeller ödendiğini mi unutacağız?

Osmanlı'dan örnekler vererek Lazistan eyaleti ve Kürdistan eyaletlerinin olduğunu belirten Erdoğan güneyde başka eylaetlerin de olduğunu belirtiyor. Halbuki Osmanlı dönemindeki o eyaletlerin çoğunun o tarihteki sınırları içerisinde şimdi başka devletler var.

Videonun bir başka yerinde stüdyodaki gazeteciler, bölünmeye ilişkin kaygılarını dile getiriyorlar. Seçilmiş vaii sorusuna verilen cevap, bunun 2023'ün konusu olduğu yönünde...

Taha Akyol'un hatırlatması ile Kanada'nın Quebec eylaetinde, eyalet ile etnik kimlik örtüştüğü vakit ayrılma eğiliminin güçlendiği ifade ediliyor. Eyalet'in öyle bir riski de olduğu belirtiliyor.  Buna cevap da "kültür önemli" oluyor. Kısaca kültür eğer ayrılmak isterse her şey mümkün hale geliyor.

Videonun son bölümünde, gazetecilerin kaygılarına dönük "bunlar şimdinin meseleleri değil" deniliyor. Buradan anlıyoruz ki, ileride bir gün böyle bir meselemiz olabilir. Üniter yapıyı güçlü tutmak için hiç bir çaba yok!

Anayasa değişikliğine evet diyen Milletvekiller bu görüşleri mutlaka izlemeli ve kendi vicdani değerlendirmelerini yapmalıdırlar

İşte o video.






Editör: TE Bilisim