BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE? BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE?
Tarihi Evrenseki Kültürevi'nde sergilen 10 asırlık Yörük-Türkmen eşyaları kültür turizmine hizmet veriyor. Evrenseki Belediyesi'nin 4 yıl içinde Teke Yöresi'nde toplandığı 2 bin Yörük eşyası aynı zamanda 1071 Malazgirt Savaşı sonrası Sultan Alparslan'ın Anadolu'ya ve Toroslara yerleşen Türkmenlerin hayatlarına ışık tutuyor.

    Evrenseki Kültürevi ve tarihi Evrenseki taş evlerinin 2013 turizm sezonunda Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla kültür turizmine kazandırılacağı belirtildi. Böylece otellerde Türk geceleri altında yapılan Yörük-Türkmen hayatı ile ilgisi olmayan yanlış bilgilendirmelerin önüne geçileceği ifade edildi.

Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut, kültürevinde sergiledikleri eşyaları Teke yöresinden 4 yılda topladıklarını ve toplamaya da devam ettiklerini söyledi. Kültürevini ziyarete açtıklarını belirten Barut, 2 bin yöresel eşyanın Antalya'nın 10 asırlık geleneksel Yörük-Türkmen hayatına ışık tutuğunu kaydetti. Bölgenin geleneksel kültürel varlıklarını yerelden dünyaya tanıtmak için çalışma yaptıklarını anlatan Barut, aktif sezonda turistlerin kültürevini ziyaret etmesini sağlayarak doğru bilgilendirmede öncü olmak istediklerini söyledi. Barut, "Bilindiği üzere turizmin temelini kültür oluşturuyor. Ziyaret açtığımız kültürevi ile Antalya'ya gelen turistlere bizi biz yapan 10 asırlık kültürel mirasımızı tanıtmak ve doğru bilgi sahibi olmalarını istiyoruz. Açtığımız evle Antalya'da gerçek anlamda kültür turizminin öncüsü olmak istiyoruz. Turistler tatil yaparken 10 asırlık kültür mirasımızı tanımış olacak. Bölgemize her yıl 4 milyon turist tatile geliyor. Tatile gelen turistlerimize kendi kültür mirasımızı tanıtırsak turizmde kalıcılığı sağlamış oluruz." diye konuştu.

Turizm sezonunda yoğun turist ziyaretleri için bölgede çevre düzenleme ve güzelleştirme çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü kaydeden Barut, beldelerinde kültür turizmine kazandırdıkları 10 Evrenseki taşevinin bu yıl ve önümüzdeki rezervasyonlarının yapıldığını ifade etti.
Evrenseki Kültürevi Müdürü Rukiye Barut, kültürevini ziyarete gelen turistlere İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızca bilgilendirme yaptıklarını kaydetti.

Editör: TE Bilisim