YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Smyrna Agorası’nın etrafını özel tasarımlı duvarla çevrelemeye hazırlanıyor. 3 metre yüksekliğindeki duvarın uzunluğu 810 metre olacak. Belediye Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Smyrna Agorası Ören Yeri Güvenlik Duvarı” projesi, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Proje, belediye tarafından yapılan kamulaştırma ve yıkım çalışmaları neticesinde yüksek kullanım yoğunluğuna sahip İkiçeşmelik Caddesi ile bütünleşen Agora’nın güvenliğini sağlamak amacıyla hazırlandı.

Agora’nın arkeolojik zenginliğini gözler önüne serecek şekilde tasarlanan koruma duvarı, hem şehirlilerin hem de ziyaretçilerin dinlenmesine imkan veren oturma alanlarına da sahip olacak. Uygulama alanın 1. derece arkeolojik sit olması sebebiyle kazı gerektiren imalat mümkün olduğunca az tutulacak ve duvar, yerden yükseltilerek zeminden bağımsız yapılacak.

Büyükşehir Belediyesi, ilk kamulaştırmalarına 1997 yılında başlanan, ilk yıkımı ise 2005 yılında yapılan bu tarihî alanda, “Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi” çerçevesinde bugüne kadar 26 milyon 808 bin 987 liralık kamulaştırma bedeli ödedi. Agora’da yıllardır âtıl duran, kullanılmayacak durumda, yıkılmaya yüz tutmuş tarihî yapılardan birini, İzmir Kalkınma Ajansı’nın destek programından yararlanarak “Agora Kazıevi” olarak restore etti. Ayrıca İkiçeşmelik Caddesi'ndeki diğer iki tescilli bina, “Agora Müzeevi” olarak kullanılmak üzere restore ediliyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, Agora ören yerinden çıkarılan eserlerin de sergilenebileceği bir cazibe alanı olacak. Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği arkeolojik kazılar, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor.

Editör: TE Bilisim