Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin iktidar olamamasına ilişkin soruya, “Sorumlusu biziz. Yeteri kadar halka gitmedik. ‘Derdin nedir’ diye sormadık. Sadece oturduk, ‘bize oy verin’ dedik. Şimdi gidiyoruz, konuşuyoruz, dinliyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, Malatya’da partisince düzenlenen 'İş Dünyası ve Meslek Örgütlerinin Sorunları ve Çözüm Yolları' konulu toplantıda iş dünyası ile biraraya geldi. Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, ilkini Bursa’da gerçekleştirdikleri toplantının ikincisini Malatya’da gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yatırımcıların sorunlarını dinleyerek çözüme katkı sunmak için bu toplantıları düzenlediklerini anlatan Kılıçdaroğlu, toplumun farklı kesimlerinin problemlerine ayrım yapmadan kulak verdiklerini anlattı. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Politikacıların iş dünyasında ayrım yapmalarını hakları da yoktur, lüksleri de yoktur. Herkesin siyasi görüşüne saygı duymak zorundayız. Siyasetçinin görevi nedir? Onun üretim yaptığı alanda, onun önündeki engelleri kaldırmaktır. Onun önüne yeni engeller çıkartmamaktır. Siyasetçiler bu olgunluğa ulaşmak zorundadır. Eğer bu olgunluğa ulaşamazsak, kendi ayağımıza kurşun sıkmış oluruz.”

Türkiye’de üniversite sanayi işbirliği sağlanamadığı için katma değer üretilemediğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, “Ortadoğu Teknik Üniversitesi dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alıyor. Ancak Türkiye uluslar arası markalar üretemiyor. Boşuna ODTÜ’yi örnek vermedim. Teknokent de, teknopark da çok önemli buluşlara imza atılıyor. Anahtar eğitimdedir. Neden anahtar eğitimdedir? Bir toplumun geleceğini belirleyen temel olgu eğitimdir. Eğitim sorgulamak üzerine kurulmalıdır. Eğitimle, daha nitelikli, daha kaliteli sorular sorsunlar diye çocuklarımızı okula göndeririz. İşin özü budur. Yeni buluşlara imza atmalıyız. Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz.” diye konuştu.

Hollanda'nın yıllık tarım ürünü ihracatının 80 milyar dolar olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Biz hangi noktaya geldik- Önce kurbanlık koyun getirdik. Sonra et getirdik. Şimdi çok şükür saman da ithal ediyoruz. Neden Türkiye saman ithal ediyor- Neden canlı hayvan ithal ediyor- Tarım ürünü ihracatımız 12 milyar dolar. Oysa bizim tarım, hayvancılık çok başarılı olmamız gereken alanlar. Her şeyi ihmal edebilirsiniz ama gıdayı ihmal edemezsiniz" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, terör ve Kürt sorununun Türkiye'nin en önemli meselelerinden olduğunu belirterek, “Kış geldi PKK’lı unsurlar ya toprak altında, ya başka yerde duruyorlar. Hepimiz rahatız. Bahar gelecek, yeniden şehit haberleri hepimiz diken üstündeyiz. Kaç yıldır sürüyor? Kalkar. Eğer bir sorun 30-35 yıldır çözülemiyorsa siyaset kurumu görevini yapmadığından çözülemiyordur. O kadar mücadelenin sonunda şimdi 1990'ların başına dönüyorsak demek ki siyaset kurumu görevini yapmıyor. Siz çözmüyorsunuz, bir gün gelir, birileri çözmeye gelir” dedi.

Türkiye’de siyasi ahlak yasasının çıkartılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, bunu vatandaşların talep etmesi gerektiğini kaydetti.

"CHP HALKA GİTMEDİĞİ İÇİN İKTİDAR OLAMADI"

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından salondaki işadamları tarafından yazılı olarak yöneltilen soruları cevaplandırdı. “CHP yıllardır neden iktidar olamıyor” sorusuna yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Güzel bir soru. Bazen bu soru çok sık sorulur” diyerek, “Demokrasilerde bir iktidar vardır, bir muhalefet vardır. Sorumlusu kim? Ne dedim sizlere. Hep doğruları söyleyeceğim. Sorumlusu biziz. Yeteri kadar halka gitmedik, 'merhaba' demedik, ellini sıkmadık, derdin nedir sormadık, sadece oturduk, ‘Bize oy verin’ dedik. Şimdi gidiyoruz, konuşuyoruz, elini sıkıyoruz” cümlelerini kullandı.

“Evinizde böcek araştırması yaptınız mı?” şeklindeki soruya da Kılıçdaroğlu, “Evimde böcek möcek aramıyorum. Bizim gizlimiz saklımız yok.” cevabını verdi.
Editör: TE Bilisim