Göksu Sürücü Kursun’dan örnek dayanışma gecesi Göksu Sürücü Kursun’dan örnek dayanışma gecesi
 MHP Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin “Referandum için gerekli olan 330 milletvekilini bulabilmenin yolu olarak partilerin karıştırılması kimseyi şaşırtmayacaktır. Nitekim Meclis’teki siyasi partilerin tamamında gözlenen huzursuzluk ile başkanlık arayışları arasında bir paralellik söz konusudur” saptaması yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya Beşten Büyüktür” sözünü hatırlatan Çetin, “Çıkışın bir benzeri, Türkiye’de şahsı için söylenecek hale gelmiştir. MHP olarak Tayyip Erdoğan’a diyoruz ki, Türkiye’nin çıkarları tek adamdan büyüktür. Sayın Cumhurbaşkanı anayasaya sadakat ve tarafsızlık yeminini hatırlamalı ve başkanlık sevdasından vazgeçmelidir. Ülkemizle ilgili kargaşa programlarına rejim tartışmalarıyla fırsat verilmesinden uzak durulmalıdır” dedi. Çetin yazılı açıklamasında “Başkanlık hevesinin” Türkiye’nin çıkarları önüne geçtiğini belirterek, “Anayasa Komisyonu’nun olmayışı Meclis’i devre dışı bıraktı. Anayasa’nın ilk dört maddesi AKP tarafından aşındırılmaktadır. Anayasa’nın ilk dört maddesi Oslo’da verilen özerklik sözü yüzünden hedefte” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uyguladığı kişisel başkanlık programının, Türkiye’yi asıl gündemi yerine yapay konularla meşgul ettiğini bildiren Şefkat Çetin, her fırsatta öne çıkarılmaya çalışılan başkanlık hevesinin, Türkiye’nin çıkarlarının önüne geçmiş vaziyette olduğunu belirtti. Çetin, “Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletlerle ilgili çok haklı olarak dile getirdiği ‘Dünya beşten büyüktür’ çıkışının bir benzeri, Türkiye’de şahsı için söylenecek hale gelmiştir. MHP olarak Tayyip Erdoğan’a diyoruz ki, Türkiye’nin çıkarları tek adamdan büyüktür. Sayın Cumhurbaşkanı anayasaya sadakat ve tarafsızlık yeminini hatırlamalı ve başkanlık sevdasından vazgeçmelidir. Ülkemizle ilgili kargaşa programlarına rejim tartışmalarıyla fırsat verilmesinden uzak durulmalıdır” dedi. Meclis’teki Anayasa Komisyonu’nu başkanlık sistemi hazırlık komisyonu gibi kullanmak isteyenin de, umduğunu bulamayacağını anlayınca komisyonu dağıtanın da aynı irade olduğunu kaydeden Çetin “Komisyonun dağıtılması, Meclis’i devre dışı bırakacak farklı arayışlara fırsat vermektedir. Mevcut sistemin işlemez hale getirilmesinin arkasında, rejim değişikliğiyle tek adam yönetimi kurma planları yatmaktadır. Ana muhalefet partisi CHP Anayasa Komisyonu masasından kalkmakla, parlamenter sistemin tıkanmışlığı algısını güçlendirmekte ve başkanlık hesaplarında Cumhurbaşkanının eline koz vermektedir. Milliyetçi Hareket Partisi ise anayasa komisyonunun varlığını sürdürmesinden yana olmakla birlikte, kesinlikle başkanlık sistemine karşıdır” açıklaması yaptı.

ANAYASA KOMİSYONU

MHP’nin Anayasa Komisyonu’nda kalmaya çalışmakla, parlamenter sistemin devamından yana tavrını net bir şekilde ortaya koyduğunu anlatan, en büyük toplumsal mutabakat metni olan anayasanın Meclis’te daha büyük uzlaşmayla yenilenmesinin gerekliliğine inandıklarını belirten Şefkat Çetin, bu bağlamda ana muhalefetin çekildiği bir komisyonun yeterli mutabakat zeminini kaybettiğini ve anayasa çalışmalarının sürdürülemeyeceğini düşündüklerini bildirdi. Anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesine yönelik bütün girişimlere dün olduğu gibi, bundan sonra da karşı çıkacaklarının gayet iyi bilinmesini isteyen Çetin şöyle devam etti: “Anayasamızın ilk dört maddesinde şekli cumhuriyet olarak tanımlanan devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü teminat altına alınmakta, dili, bayrağı ve cumhuriyetin nitelikleri tanımlanmaktadır. Milli ve üniter yapıyla kavgası olmadığı müddetçe hiçbir politik duruşun değiştirmeyi aklından geçirmeyeceği bu maddeler, uzun süredir AKP zihniyeti tarafından aşındırılmaktadır.

Oslo’da ve İmralı’da terör örgütüyle yapılan müzakerelerde verildiği iddia edilen özerklik sözleriyle başkanlık heveslerini birleştirdiğimizde, asıl amaç olan federatif başkanlık sistemine ulaşmak için anayasanın ilk dört maddesinin hedefe konduğunu düşündürmektedir. İktidar partisinin niyetinin daha demokratik bir anayasa olmadığı çok açıktır.

Çünkü bizzat Cumhurbaşkanı ve birçok kabine üyesi hâlihazırda Anayasa Mahkemesi’ni ve dolayısıyla anayasayı tanımadıklarını ilan etmektedir. Asıl niyet milli ve üniter yapıya dayanan parlamenter sistemi rafa kaldıracak bir rejim değişikliği yaparak, Türkiye’nin parçalara bölündüğü federatif başkanlık sistemidir.” Türkiye’de rejim değişikliğinin yolunu açabilmek için 7 Haziran seçimlerinden bu yana son derece tehlikeli bir oyun oynandığını, istedikleri gibi bir anayasayı yapacak 400 milletvekilini bulabilmek için terörün bir silah olarak kullanılmasıyla oluşturulan kamu güvenliği sorununun ne kalıcı hale geldiğini anlatan Şefkat Çetin, “Terörle bir kere aynı masaya oturanlar, Türkiye’yi geri döndürülmesi son derece güç bir korku tüneline sokmuşlardır. Sandık sonucunu belirleyebilmek için toplumu terörle dizayn edenler, şimdi hortlattıkları bu terörün kendilerini ve bütün Türkiye’yi esir alması karşısında çaresizdir. Hemen her gün verdiğimiz sayısız şehidimize rağmen idrakleri dumura uğrayanlar hâlâ siyasi hesap peşindedir. Türkiye’de güvenlik sorunu had safhada iken cumhurbaşkanı ve hükümetin rejim arayışları tam bir akıl tutulmasıdır” dedi.

MHP’li Çetin Anayasa değiştirecek bir Meclis çoğunluğu elde edebilmek için her yolu denediğini öne sürdüğü Cumhurbaşkanının hedefinde bugün sadece muhalefet partilerinin değil kendi partisi AKP’nin de bulunduğunu savundu. Meclis anayasa komisyonundan umudunu kesen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık sevdasını hayata geçirebilmek için referandum yolunu deneyeceğini sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıkça dile getirdiğini kaydeden Şefkat Çetin “Referandum için gerekli olan 330 milletvekilini bulabilmenin yolu olarak partilerin karıştırılması kimseyi şaşırtmayacaktır. Nitekim Meclis’teki siyasi partilerin tamamında gözlenen huzursuzluk ile başkanlık arayışları arasında bir paralellik söz konusudur” dedi. Çetin, iktidar partisinin üzerlerindeki cumhurbaşkanı vesayetinden kurtularak, onun hırsları yerine kamu güvenliği, ekonomi ve dış politika gibi milletin acil sorunları ile ilgilenmeye başlamasını istedi.

Editör: TE Bilisim