Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli
 MHP, hükümetin çalışmalarına son şeklini vermekte olduğu Irak ve Suriye tezkerelerini yakından izliyor. Meclis’e girdiği 2007’den beri gelen tüm tezkerelere kabul oyu veren MHP grubu, bu kez temkinli harekete ediyor. Parti sözcüleri, bugüne kadar gelen her tezkereye kabul oyu verdiklerini anımsatırken, buna rağmen alınan yetkinin kullanılmamasını sert ifadelerle eleştiriyordu.

Dikkate alınması halinde
Yeni tezkerelerin içeriğine ilişkin hükümet kanadından gelen açıklamaların satır arasını okumaya çalışan MHP yönetimi, PKK’nın silahlandırılması ve yabancı askerlerin Türk toprakları üzerinden Suriye’ye geçmesi gibi konuların tartışılması üzerine iki kırmızı çizgi belirledi. MHP kulislerinde bu iki kriter, “IŞİD ile mücadele kapsamında; PKK ve benzeri unsurlara silah verilmesinin gündeme gelmesi, yardım edilmesi ya da PKK ile aynı safta hareket edilmesi sözkonusu olmamalı” ve “yabancı asker Türk topraklarına girmemeli” şeklinde özetleniyor. Tezkere görüşmelerinde ön şart olarak ileri süreceği bu kriterlerin tezkere metninde dikkate alınması halinde MHP destek tavrı sergileyecek.
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Türkiye’ye saldırı olmasını kabul edemeyeceklerini belirterek, “Tezkere içeriği görülmeden peşin bir destek veremeyiz. Gelen tezkere yetkili kurullarımızda değerlendirilip, partimizin tavrı belirlenir” dedi. IŞİD nedeniyle bölgedeki dengelerin değiştiğini vurgulayan Halaçoğlu, “Türkiye bu bela ile uğraşacaksa, Türkiye’nin tümünü yakından ilgilendiriyorsa, tezkerenin de iktidar-muhalefet birlikte müzakere edilmesi gerekiyor.
Genelde Türkiye’nin menfaatine, milli çıkarlara uygun, getirilecek her konuda olumlu oy kullandık. Bu çerçevede gelecek bir tezkereye yine olumlu bakarız. Ama gelecek tezkerenin içinde kabul edemeyeceğimiz bir husus olursa, yetkili kurullarda değerlendiririz. Suriye tezkeresinde ve Irak tezkeresinde olumlu oy kullandık çünkü Suriye’den bir saldırı olursa, Meclis toplanana kadar zaman kaybedilmesin istedik. Kandil’e karşı mücadele edilsin istedik. Ancak hükümet bunu değerlendirmedi. Yarın, ‘biz şunu getirdik, destek vermediniz’ denilmesini kabul edemeyiz. Türkiye’nin menfaatlerini, partimizin menfaatlerinden önde tutarız. Ancak yeni tezkere içeriğini görmeden koşulsuz destek vermeyiz” dedi.

Editör: TE Bilisim