NE ZAMAN VE NASIL EMEKLİ OLABİLİRİM

                Ne zaman emekli olabileceğim sorusuna yanıt aramak için öncelikle bunun ssk sigortalı işçiler, memurlar, bağkurlu esnaflara göre değişeceğini bilmeliyiz. İkinci önemli noktamız ise işe başlama tarihimiz. Çünkü işe başlama tarihmizdeki mevcut yasalar ne zaman emekli olacağımız konusunda değişiklik gösterebiliyor. Örneğin 90 lı yıllarda 45 yaşında emekli olabilen bir erkek günümüzde 65 yaşına kadar emekli olamayabiliryor. Yine 90 lı yıllarda 40 yaşında emekli olabilen bir kadın şuan 65 li yaşlarda emekli olabiliyor. Bu yüzden emekliliğimiz hesaplarken öncelikle ilk işe başladığımız tarihten başlıyoruz. ve o dönemin emeklilik şartlarını araştırıyoruz. Bunun yanı sıra erkekler için askerlik kadınlar içinse hamilelik döneminde borçlanmalar devreye girebiliyor.

YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi

Zorunlu olarak çalışamadığınız bu sürenin primlerini ödeyerek ssk veya bağkur prim gün sayınızı arttırabiliyorsunuz. Bu sayede daha erken emekli olma şansınız var. Aslına bu şans zorunlu olarak elinizden giden zamanın geri kazınımı olarak düşünülebilir. Diğer bir önemli nokta ise emekli olunca ne kadar maaş alacağınız. Bu sizin çalışırken yatırılan primlerinize bağlıdır. Priminizin yüksek olmasına göre emekli maaşınızda yüksek olacaktır. Şuan 900  lira ile 3 bin 700 lira arasında değişen emekli ücretleri vardır. Ayrıca her yıl belirlenen enflasyon oranlarına göre belirli ölçülerde emekli maaşlarına zamlar yapılmaktadır. Bu zalar yüzde ile ifade edilir ve en düşük maaştan en yüksek maaşa kadar tüm emekli maaşı alan gruplara belirli oranlarda yapılır. Bu ücretler işçiler, memurlar, ensaflara göre değişiklik gösteriyor. Yine bu emeklilikler 4a, 4b, 4c ssk, ve sgk gibi farklı farklı gruplara ayrılmaktadır. Tüm bunlara genel olarak bakıldığında çok karmaşık gibi görünsede ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek o kadar da zor değildir. Öncelikle primlerinizin tamamının ödendiğinden kesinlikle emin olmalısınız daha sonra ise sizin işe başlama tarihinizdeki emeklilik şartları nedir? Ne değildir? Bunu bilmelisiniz. Daha sonra buna göre emeklilik yaşınızı doldurmalısız.

Tüm bu şartlar sağlandıktan sonra emekliliğinizi isteyebilir ve işinizden ayrılmanızı takiben maaşınızı almaya başlayabilirsiniz. Emekli maaşları her ay belirli tarihlerde devlet tarafından ödenmektedir. Eskiden çok uzun emekli kuyruklarını gördüğümüz ülkemizde artık bu tür manzaralardan eser kalmamıştır. İstediğiniz banka veya ptt şubelerinden emekli maaşınız çekebildiğiniz için ve bankaların şube sayısı geçmişe oranla çok çok arttığı için hiç bir kuyrukta sıra beklemeden her ay maaşınızı kolay bir şekilde alabiliryorsunuz.

Kaynak:  http://www.nezamanemekliolunur.net/

 

 

Editör: TE Bilisim