Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın
CHP İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Onursal Adıgüzel, 2000 yılından önce vergi mükellefi olan fakat Bağ-Kur kaydı bulunmayan esnaf için bir yasa teklifi hazırladı.

Teklif ile geçmişte vergi mükellefi olup ancak Bağ-Kur kaydı olmayan (çeşitli nedenlerden dolayı Bağ-Kur’a giriş yaptıramayan) esnaf ve sanatkarın yürürlükteki kanuna geçici bir madde eklenerek Bağ-Kur'lu sayılması öngörüldü.

2000 yılından önceki prim borçlarını ödeyerek geçmişe yönelik haklarını almak isteyen esnafa mahkeme yolu gösteriliyor. Ancak davalar uzun sürdüğünden, zaten mağdur durumdaki esnaf daha da zor duruma düşüyor. Bu konuda Yargıtay’ın davacılar lehine verdiği kararlar olmasına rağmen yargı süreci yeni mağduriyetler ortaya çıkarıyor.

Teklifle, yürürlükteki kanuna eklenecek geçici bir madde ile sayıları 1 milyona yaklaşan esnaf Bağ-Kur’lu sayılacak. Bu yolla geriye dönük primlerini ödeyerek emekliliğe hak kazanacaklar.

"HİZMET ALABİLMELERİ İÇİN YARGIYA BAŞVURMALARI GEREKİYOR"

Mevcut durumda 5510 sayılı yasa; 01.10.2008′den önceki günleri borçlanmaya imkan tanımamakta, sonradan getirilen bir düzenlemeyle de 04.10.2000′den önce vergi mükellefi olup Bağ-Kur kaydı olmayanların kayıtları bu tarihte başlatılmakta. Vergi mükellefi ya da şirket ortaklığı olup Bağ-Kur’a kaydı yapılmayanların, geçmişe dönük olarak hizmet alabilmeleri için ise yargıya başvurmaları gerekmekte. Aksi durumda 01.10.2008 yılından önceki hizmetler alınamamakta.

Editör: TE Bilisim