Gümüşhaneliler Bursa’dan ses verdi; “Gümüşhane küçültülemez!” Gümüşhaneliler Bursa’dan ses verdi; “Gümüşhane küçültülemez!”
Bursa'da Ulu Cami'den sonra en ihtişamlı camilerden biri olan Yeşil Cami’nin 150 yıllık ahşap tabloları depoda çürümekten kurtarılarak onarıldı.

İçindeki 6 asırlık orijinal İznik çinileri nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören Yeşil Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ve yaklaşık 2,5 yıl süren restorasyonun ardından geçtiğimiz Mayıs ayında ibadete açıldı. Tarihi caminin restorasyonu sırasında depoda çürümeye terk edilen 2 adet hat yazısı bulundu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 150 yıllık olduğu belirtilen 2 ahşap tabloyu ahşap ustalarına tamir ettirdi. Eserlerin üzerindeki atıklar, tortular özel teknikler kullanılarak temizlendi. Tablolardaki kurt delikleri kapatıldı. Hat yazılarına dokunulmayarak ahşap sorunları giderilen tablolar, koruyucu cila sürüldükten sonra Yeşil Cami’deki eski yerlerine asıldı. Ahşap ustaları Emin Baraç, Selçuk Bircan ve Sedat Bircan tarafından onarılan çürümekten son anda kurtarılmış oldu.

Ahşap ustası Sedat Bircan, eserlerin restorasyon sırasında caminin deposundan çıktığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Oldukça kirliydi ve eksiklikleri vardı. Hat olan kısımlara el değmeden bu tamiratı yaptık. Bu iş sabır istiyor. Yaklaşık 1 ay tamir süreci oldu. Depoya kaldırılan bu eserleri tamir etmek bize nasip oldu. Bu işi yapmanın hazzı çok farklı."
Editör: TE Bilisim