Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye'nin 2014'te bir anayasa değişikliği olmaması halinde fiilen yarı başkanlık sistemine geçeceğini söyledi.

AKP Denizli İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2014’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ve başkanlık sistemi konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

'Siyasal İslamın Gerçekleri' 'Siyasal İslamın Gerçekleri'

AA’nın haberine göre Bozdağ şunları kaydetti:

“Türkiye, 2014'te cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle birlikte fiili bir sistem değişikliğine de gidecektir. Şu anda bizde parlamenter sistem var. Cumhurbaşkanını halk seçince Anayasamızda cumhurbaşkanına verilen yetkileri cumhurbaşkanı kullandığı takdirde Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş olacaktır. Bu anlamda da önemli bir değişim dönüşüm yaşanacaktır.”

Cumhurbaşkanı seçimi halk tarafından yapılınca cumhurbaşkanı adaylarının halka gidip oy isteyeceklerini, neler yapacaklarıyla ilgili taahhütlerde bulunacaklarını kaydeden Bozdağ, "2014'te eğer bir anayasa değişikliği olmazsa Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçecektir" dedi.

“Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği sistemler yarı başkanlık sistemi”

Yarı başkanlık sisteminin tanımlarına bakıldığında cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği sistemlere yarı başkanlık sistemi diyen bilimsel literatürde birçok siyaset bilimcisi, anayasa hukukçusu olduğunu savunan Bozdağ, şunları söyledi:

“Öte yandan 'halk tarafından cumhurbaşkanı seçilmese bile eğer cumhurbaşkanı yetkileri yürütmeye ortaklaştıracak derece güçlü yetkiler varsa, o zaman halk seçmese bile gene yarı başkanlık sistemi olur' diyor. Anayasamıza baktığımızda cumhurbaşkanı yürütmenin ortağıdır. Öte yandan bir de halk seçiyor. O yüzden 2014'te bu anlamda da Türkiye'de fiili bir değişiklik kendiliğinden olacaktır.”

Editör: TE Bilisim