Milli Kültür’den,  Milli Birliğe Milli Kültür’den, Milli Birliğe
Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi’nin ‘adalete hızlı ve ekonomik erişimi sağlamak’ üzere birlikte yürüttüğü ‘Türkiye’nin Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi’, model olarak seçilen 6 pilot adliyedeki 32 mahkemede gelişerek devam ediyor.

İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde 10, Bursa Adliyesi’nde 5, İzmir Adliyesi’nde 6, Ankara Adliyesi’nde 3, Kayseri ve Mersin adliyelerinde 4 belirlenmiş mahkeme olmak üzere, her mahkeme türüne göre arabuluculuk pilot uygulamaları için eylem planları hazırlanıyor.

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında mahkeme dışı, etkin bir çözüm yolu olarak geliştirilmiş olan ‘arabuluculuk’ kavramı, taraflar arasındaki uyuşmazlığı; ‘arabulucu’ yardımıyla birlikte görüşerek 'ekonomik, hızlı, gizli ve gönüllü' ortak bir çözüme ulaştırabilmeyi hedefliyor.

ANLAŞMA MAHKEME KARARI YERİNE GEÇİYOR

Arabuluculuk yönteminde, bu çözüm doğrultusunda oluşturulan anlaşma, mahkeme kararı yerine geçiyor. Uyuşmazlık sürecinde arabuluculuktan yararlanılsa bile, çözüme ulaşamadığında yine yargı yoluna başvurma imkanı bulunuyor. Arabuluculuğun amacı kimin kazanıp kimin kaybedeceğine karar vermek olmayıp, tarafların gereksinimleri doğrultusunda en uygun çözüm yolunu bulma çabası olarak tanımlandı.

ARABULUCULUĞUN YARARLARI

Arabuluculuğun yararları; mahkemeden daha kısa sürmesi, ekonomik olması, arabuluculuk anlaşmasının mahkeme kararına eşdeğer olması, arabulucunun seçilebilmesi, uyuşmazlığın her aşamasında başvurulabilmesi, arabuluculuk sürecinde uyuşmazlıkların rahat bir ortamda ve açıkça konuşulabilmesi, süreçte konuşulan her şeyin gizli tutulması, bu durumun ticari itibar ve bilgiler ile aile mahremiyeti açısından büyük önem taşıması, tarafların kendi çözümlerini bulduklarından anlaşmazlıklar ortadan kalkarken ilişkilerin de sürdürülebilmesi, arabuluculuğa başvurmakla mahkemeye gitme hakkının kaybolmaması şeklinde sıralandı.

Bağımsız ve tarafsız hareket eden ve bu alanda eğitim almış bir hukukçu kişi olan arabulucu, bir uyuşmazlıkta, dostane bir çözüme ulaşmak amacıyla taraflara yardımcı olmak ve bu süreci etkinleştirmek üzere çalışarak, bir çözüm dayatmadan, tarafların kendi çözüm seçeneklerini kendilerinin oluşturması gayretini gösteriyor.

ARABULUCUĞUN İŞLEYİŞİ

Arabuluculuk sürecindeki iki biçimli işleyiş işe şöyle; “Taraflar aralarındaki uyuşmazlığı, mahkemeye gitmeden bir arabulucu eşliğinde çözmeye karar verebilirler. Ya da tarafların uyuşmazlığa ilişkin bir davası sürerken mahkeme de, taraflara arabuluculuk yöntemini önerebilir. Taraflar, iş hukuku, ticari, tüketici, kira, aile, fikri ve sınaî uyuşmazlıklara ilişkin pek çok hukuki meseleyi arabuluculuk yöntemiyle çözebilirler. Eğer yaşadığınız bir uyuşmazlığınız ve bu konuda danışabileceğiniz bir avukatınız var ise, avukatınızdan da arabuluculuk yöntemi konusunda size bilgi vermesini isteyebilirsiniz.”

ARABULUCULUK ÜCRETE TABİ

Ücrete tabi olan arabuluculuk hizmetlerinde bu ücret uyuşmazlığın konusuna, görev yapan arabulucu sayısına, dava açılıp-açılmamış olmasına ve konusu para olan anlaşmazlıklarda bedele göre değişiyor.

BAŞVURU MERKEZLERİ

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi kapsamında Ankara, Bursa, İstanbul - Çağlayan, İzmir, Kayseri, Mersin adliyelerinde kurulmuş olan başvuru merkezlerinden bilgi alabilen vatandaşlar, bir arabulucu atanması konusunda da yardım isteyebiliyor.
Cihan

Editör: TE Bilisim