Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Kürtler için bağımsızlık zamanının geldiğini belirterek, “Referandum en doğal hakkımız ve Kürt milleti bağımsız devletini kurmak için kimseden izin isteyecek değil” diye konuştu.


Barzani yazılı açıklamasında, “Kürt halkının kendi kaderini tayin etme zamanı gelmiştir. Bu referandum Kürt halkının bağımsızlık konusundaki düşüncesinin ne olduğunun bilinmesi ve Kürt siyasi liderliğinin uygun zaman ve koşullar altında halkın iradesini yerine getirmesi içindir” ifadelerini kullandı.

Bu ifadeler referandumun bölge güçleriyle bir süre daha pazarlık konusu yapılabileceğine yoruldu.

İskoçya, Katalonya, Quebec ve diğer dünya örneklerini hatırlatan Barzani, “Kürdistan halkı, kendi kaderini tayin hakkını başkalarının bir hediye olarak sunmasını bekliyorsa, bağımsızlık hiçbir zaman elde edilemeyecektir. Bu hak mevcuttur ve Kürdistan halkı bunu talep ederek harekete geçirmelidir“ dedi.  

Mesut Barzani daha önce de referandum çağrısı yapmış ancak tarih vermemişti.

Muhalifleri, görev süresi geçen yıl dolmasına rağmen hâlâ başkanlık görevinde bulunan Barzani’nin bağımsızlık çıkışlarını, dikkatleri ekonomik ve politik sorunlardan uzaklaştırarak halkı arkasına alma girişimi olarak değerlendiriyor.

BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ... BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ...

Barzani: Bağımsızlık hiç olmadığı kadar yakın, Türkiye’nin karşı çıkacağını sanmıyorum

Editör: TE Bilisim