EDA NUR ÜÇER -KEVSER KURT

Eğitimin devlet eliyle yapılması ve özel teşebbüse yer verilmemesi dünyada örneği neredeyse kalmayan bir uygulama. Kapalı ve demokratik olmayan rejimlerde görülen eğitimde devlet tekeli çağdaş ülkelerde tamamen terk edildi. Eğitim kalitesini artırmak ve eğitimde fırsat eşitsizliğinin önüne geçmek için pek çok ülke özel eğitimi teşvik ediyor. Japonya’da 10 milyon öğrenci Juku denilen bu dershanelere devam ediyor. Yunanistan’da nüfus az olmasına rağmen binlerce dershane eğitim veriyor.

ABD’de ise üst düzey okullara girmek isteyen öğrenciler, dershane benzeri destek okullara giderek eğitim alıyor. Almanya’da da dershanelerle ilgili yasal bir düzenleme olmamasına rağmen evde, özel bürolarda veya okullarda destek eğitimleri devam ediyor. Japonya, Yunanistan, Almanya, Portekiz, İngiltere, Fransa, İtalya, İrlanda, Güney Kıbrıs gibi AB ülkelerinde, ABD ve bazı Kuzey Amerika ülkelerinde, Güney Kore, Hong Kong, Japonya, Tayvan vb. uzakdoğu ülkelerinde farklı isimle olsa da okullarda verilen eğitime destek için özel ders ve dershanecilik faaliyetleri devam ediyor.

Japonya’da devlet üniversiteleri kendilerine başvuran öğrencilerin tamamını alacak kapasitede olmasına rağmen ortalama 10 milyon öğrenci “Juku” denilen dershanelere devam ediyor. 39 bin ilk ve ortaokul sayısı bulunan ülkede 49 bin civarında dershane bulunuyor. Öğretmenlerin yüzde 30’u dershanelerde çalışıyor. Güney Kore’de devletin eğitim kurumlarının dışında özel derslere katılım oranı ilkokul düzeyinde yüzde 85, ortaokul düzeyinde yüzde 71, lise düzeyinde ise yüzde 58’lik bir dilimi oluşturuyor. İlkokul ve ortaöğretim düzeyindeki 7 milyon öğrencinin yaklaşık 5 milyonu sayıları 37 bine ulaşmış dershanelere giderek eğitimleri için takviye çalışmalara katılıyor. Çin’in Hong Kong kentinde ilköğretim birinci kademede (1.-6. sınıflar) özel ders alma oranı yüzde 36, ortaöğretimin üst kademelerinde (12.-13. sınıflar) ise yüzde 48 olarak belirtiliyor.

Bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi olan Yunanistan’a lise 2 ve 3. sınıf öğrencilerine yönelik çalışmalar yapan 3 bin dershane bulunuyor. Lise 2. sınıfta bulunan öğrencilerin yüzde 60’ı, lise son sınıf öğrencilerinin ise yüzde 90’ı dershanelere gidiyor. ABD’de destek eğitimi veren kurumların okullara hazırlama ve başarıyı artırmadaki etkisi bu kurumlara olan ilgiyi de artırmış. Bazı bölgelerde 2 binin üzerinde şube ile hizmet veren organizasyonlar faaliyet gösteriyor. Almanya’da kanunlarda dershanecilik ile ilgili herhangi bir mevzuat düzenlemesi bulunmamasına rağmen evde, özel bürolarda veya okullarda destek eğitimleri verilmeye devam ediliyor. Almanya’da 10 milyon öğrencinin yaklaşık 250 bini sınıf tekrarı yapmakta, 80 bini ise diplomalarını alamadan okuldan uzaklaşmakta. Buna bağlı olarak okul dışında yıllık özel ders alma sayısı toplamda 66 milyona ulaşıyor. Bu ülkede ek ders verme oranında dershanelerin payı yüzde 25 iken, dershanelerin dışında da dernekler ve ajanslar özel ders organizasyonları düzenliyor. İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde ders saatleri dışında genel itibarıyla hafta sonları destek eğitimleri yapılıyor.

Editör: TE Bilisim