AKP’nin “Yeni Anayasa” tuzağı! AKP’nin “Yeni Anayasa” tuzağı!
 Müzik insanın ruh ve mana dünyasına hitab eden bir ihtiyaçtır. Gençlerin  ihtiyaçlarını giderecek enerjilerini  harcayacak şartları oluşturamazsanız bu ihtiyaç ve enerji kendince mecrasını bulur. Müslüm Gürses bu taleplere cevap veren yerli bizden esintilerin adresidir. Alternatifi madonna gibi bizimle hiç alakası olmayan başka adreslerdir. Her müzik elbette dinlenir kendi sanatçılarımız daha çok dinlenir. Kendi müzik ve alışkanlıklarımız çoğu kez yereldir millidir. Sanatçı bu ihtiyaç ve arayışların yıllarca odağı olmuştur. Gençler mutlaka eğlenecektir.

 Atalarımız bu topraklarda asırlarca nasıl eğlenmişlerse, gelişim içerisinde özü koruyarak, kendimize milletçe eğlenme alanı oluşturmak, aktarmak o  kültürü korumak zorundayız. Dünyanın  bizim müzikle gelen, farklı sesimize, ezgimize ve soluğumuza ihtiyacı vardır. Mesela folklorumuzun uluslararası yarışmalarda bir çok kez birincilik alması bize olan ihtiyacın ispatı değil midir? Sanatçı bu ihtiyacın kendi imkânlarınca sürdürdüğü çabanın fedakâr bir temsilcisidir. Müzik dünyası çok değerli bir mensubunu kaybetti. Yıllarca gençler başta bir çok insanın ihtiyacı olan adeta ruhun gıdası diye tabir edilen müzik eserleriyle onların gönül dünyasına girdi. Türk insanının batının azgın müzik dalgaları karşısında bizim topraklarımızın havamızın suyumuzun müzik esintisi oldu.

 Ünü Ülke sınırlarını aşarak geniş bir alanda sevgi  ve seven halkası oluşturdu. Arabesk müziği eleştirilmesine rağmen insanlar isteyerek hissederek onu dinledi. Gönül dünyalarına misafir ederek hatta baş tacı ettiler. Hatta bazen abartarak kendisiyle bütünleştiler. Aşk acısı çeken gönül yaralıları  sanatçının kapısını kırarcasına isyan edercesine yıllarca çok zorladılar. Gönül yarası alan bunalıma giren bir çok gencin müziği ile adeta doktor olup tedavisini yaptı belkide daha bunaltı. Tedavisine başvuranların çaresiz son danışma adresleri olmuştur. Fıtri bir duygu olan aşk Müslüm gürses’in müzik hayatında kendine has bir yankı ve anlam bulmuştur. Halbuki yolu yaratana varmayan her aşkın sonu hüsrandır. Sevdiklerinin sevilmesini sağlayan özellikleri veren yüce yaratandır. Gece geç saatlere kadar belki sabaha kadar süren eğlencenin sonu secdede bitmesi gerekir. O saatlerde elleri yaratana kaldırtabilmek ancak aşk yarasının gerçek tedavisi ile olur.

 Eğlenceyi sınırlayan dini ve ahlaki ölçüler olmazsa daha büyük onarılmaz yaralar açar. Allah korusun insanın dünyasını isyanla bitirir. Bu topraklar nice aşk hikayelerine konu olmuştur. Bu hikayelerin bilineni kadar bilinmeyenleride vardır. Herkesin kendi dünyasında kopardığı fırtınalar karşısında adeta sığındığı son liman olmuştur. Belki daha kötü neticelenecek gönül yaraları bu limanda tedavi edilmiş bakıma alınmıştır. Bir çok gencin çaresizlik süreci sanatçının etki alanında duruldu, tedaviye edildi. Yeni ümit kapılarına giden basamak oldu. Yaratan aşkını arama serpintileri bazen gençlerin karşı cinse duydukları iklime yansır. Burada yeterince alınamayan dini ve mili eğitim sonucu bazen işi isyana haşa şirke götürecek psikolojik travmaya kadar gidebilir.

Sanatçı ruh sağlıkları bozulan aşk yaralı  gençlerin meşgul oldukları sosyal çevrede önemli bir kilometre taşı  olmuştur. Arabesk eleştirilmesine rağmen milyonlarca dinleyicinin gönlünde taht kurmuştur. O rekor seyirciler toplayarak icra ettiği müzik toplumda karşılık bulmuştur. Gürses ezilmişliğin, çaresizliğin, sahipsizliğin ve fakirliğin müzikteki dili olmuştur. Her insan gibi olabilecek beşeri zaaf ve kusurlarını Allah affetsin bizi zaten ilgilendirmez. Dinleyicilerin bu kadar kendine ilgi göstermesi sosyal bilimler alanında araştırma konusu olabilir. Adana'da yıllar önce geçirdiği trafik kazası ile  öldü diye morga kaldırılan sanatçı kendi çabası ile morgdan kurtulmuş. Demek daha yaşayacak ömrü, vadesi varmış.

Allah'tan kendisine rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
Editör: TE Bilisim