Özel Okullar Özel Okullar
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yılın sonunda kapatılacağını açıkladığı özel öğretim kurslarının yenilerinin açılması için ruhsat vermeye başladı. Bu durum, özel öğretim kurslarının kapanmasının bir yıl geciktirileceği iddiasını doğrular nitelikte bir adım oldu. MEB’in bu çerçevede 55 yeni özel öğretim kursuna onay verdiği bilgisi geldi.

MEB 28 Ocak’ta yaptığı bir açıklama ile “özel öğretim kurslarının 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren kapatılacağını” duyurmuş, yapılan açıklamada “Millî Eğitim Bakanlığı, olası mağduriyetleri önlemek için özel öğretim kurslarının 2019 – 2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılmasına ilişkin tüm çalışmalarını tamamladı. Bu kapsamda 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda değişiklik öngören çalışmanın yasalaşmış olması sonucunda özel öğretim kursları kapanacak. Bu nedenle veli ve öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren özel öğretim kurslarının yeni öğrenci kaydı yapmamaları ve bursluluk sınavı yapmamaları gerekmektedir” ifadelerine yer verilmişti.

Ancak araya 31 Mart yerel seçimleri girdi. Aradan geçen süre içerisinde MEB’in yaptığı (ya da tamamlanmış olduğunu duyurduğu) çalışmalarla ilgili kamuoyuna bir bilgi sızmadı. Belirsizlik ortamı giderek yoğunlaştı.

2 Mayıs 2019 tarihli “Bomba Haber: Özel Öğretim Kursları Kapatılmıyor” başlıklı yazımda “Milli Eğitim Bakanlığı her ne kadar özel öğretim kurslarının kapanacağını açıkladıysa da, bu karar şimdilik askıda tutulacak. 5580 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliklerdeki değişiklik yetiştirilemediğinden, kurslar 2020 haziranına kadar açık kalacak. 2023 vizyon belgesinde zikredilen adımlar kademe kademe gerçekleşeceğinden, kurslar da kademeli olarak devreden çıkmış olacak. Kurslar bu nedenle kayıt almaya devam ediyor” ifadelerine yer vermiş ve bu kanaatin oluşmasına yol açan gerekçeleri de sıralamıştım.

Bu yazımda, görüşlerine ve bilgisine çok değer verdiğim MEB üst yönetimine yakın bir dostumun “Kurslar önkayıt alıyor. Kapatmayla ilgili yasal düzenlemeler hızlı yürütülemedi. Durum şimdilik belirsizlikler içeriyor ama gidişattan gördüğümüz, özel öğretim kurslarının en az bir yıl daha devam edeceği yolunda. Yeni kurs açılmasına müsaade edilmeyecek. Hazirana kadar yasa çıkarılabilirse, o ayrı.. Ama hazirana kadar çıkmazsa yasa (ki çıkarılması zor görünüyor), fiili durum şu an olduğu gibi devam edip gidecek” değerlendirmesini de okurlarımla paylaşmıştım.

Eğitim sektöründeki özel girişimciler, “temel liseler ile birlikte özel öğretim kursları da kapanacak” açıklaması yapıldıktan sonra İl-İlçe Milli Eğitim müdürlüklerinde “özel öğretim kursu açılış” başvurularının kabul edilmediğini gayet iyi bilirler… Bu uygulama, “Yeni kursların açılmasına izin verilmeyeceği” yorumunu da destekliyordu.

Şimdi ise, Bakanlığın yeni özel kurs ruhsatı vermesiyle birlikte, yeni bir durum oluştu.

İşte o belge:


  • Tayfun ÇAVUŞOĞLU / egitimradyosu.com

Editör: TE Bilisim