Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
 İzmir polisinin Temmuz 2012’de başlattığı ‘Joker’ operasyonunun üçüncü dalgası düzenlendi.
Son dalgada 73 kişi gözaltına alındı. Sınav çetesinin zeki kişileri para karşılığı başkalarının yerine sınava soktuğu tespit edildi, böylece PKK’ya kaydı bulunan kişilerin devlet memuru ve üniversite öğrencisi yapıldığı iddia edildi. Polis yürüttüğü inceleme sonucunda sahtecilik yoluyla devletin çeşitli kademelerine memur olarak yerleştirilen yüzlerce kişiyi ve bunların terör örgütüyle ilişkisini belirledi. Ayrıca söz konusu çetenin, 2005 yılından itibaren devlete memur yerleştirmeye başladığı öne sürüldü.

Terör örgütü KCK bağlantılı ‘Joker’ sınav çetesine İzmir polisinin Temmuz 2012’de başlattığı ‘Joker’ operasyonunun üçüncü dalgası 2014’ün ilk günü düzenlendi. Eşzamanlı baskınlarda 73 kişi gözaltına alındı. Çetenin varlığı ÖSS ve KPSS’de iki kez jokerlik yaptıktan sonra pişman olan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi gizli tanığın ihbarıyla ortaya çıktı. Gizli tanık, kredi kartı borçları sebebiyle sıkıntı yaşadığı dönemde bunu bilen bir arkadaşının, başkasının yerine ÖSS’ye girerek karşılığında para alabileceği teklifinde bulunduğunu anlattı. Aralık 2011’deki bu ifadeler doğrultusunda polis, sınav çetesini takibe aldı. 7 Temmuz 2012 tarihinde KPSS’nin yapıldığı gün operasyonu başlatarak İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkâri, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara’da 34 kişi, Kasım 2012 tarihlerinde düzenlenen ikinci dalgada ise dokuzu kamu görevlisi 19 kişiyi gözaltına aldı. TMK 10. maddeyle görevli Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz tarafından hazırlanan iddianamede, M.K.Ö. elebaşılığındaki örgütün 1999 yılından bu yana sahte belgelerle sınavlara ‘joker’ tabir edilen kişileri soktuğu ve 155 olayın tespit edildiği belirtilmişti.

İzmir Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, operasyonun üçüncü dalgasını 1 Ocak 2014’te yaptı. Dokuz ilde düzenlenen operasyonda 73 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin KPSS, YGS, ALES, KPDS ve ÜDS gibi sınavlara, gerçek şahıslar yerine sahte kimlikler düzenleyerek para karşılığında jokerlerin girmesini sağladığı ve bu yolla birçok kişinin üniversiteyi kazandığı, kamu kurumlarına memur olarak yerleştirildiği belirlendi. İzmir’de gözaltına alınan 10 zanlıdan dördü tutuklandı. Üçüncü dalgada gözaltına alınan kişilerden C.S.’nin Diyarbakır’da, T.A.’nın ise Şırnak’ta eczacı, M.N.’nin Erzurum’da üniversite 4. sınıf öğrencisi, C.N.’nin Diyarbakır’da devlet memuru, T.S.’nin Diyarbakır’da sınıf öğretmeni, M.L.’nin Hakkâri’de okulöncesi öğretmeni olduğu öğrenildi. Mali polis, çeteyi araştırdıkça yeni bilgilere de ulaştı. Zaman'ın haberine göre, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde örgütlendiği, devlet memurluğu, üniversite gibi sınavlara terör örgütü PKK üyesi veya sempatizanı kişileri yerleştirdiği tespit edildi. Polis, şebeke tarafından 2005’ten bu yana devlet kadrolarına kaç memurun yerleştirildiği konusunda net bir rakam ortaya çıkmadığını; ancak hileyle memur olarak atanan kişilerin en az yarısının PKK ile bağlantısının olduğunun anlaşıldığını belirtti. Memur olarak atananların büyük bir bölümünün, poliste terör örgütü PKK’dan dolayı kaydı bulunuyor. Mahkemelerden ceza alanların, çıkarılan aflardan faydalanarak devlet memuru olduğu da emniyet kayıtlarına girdi.

MHP’li VURAL: PARALEL DEVLET BURADA ARANMALI

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, hükümetin paralel devleti hayali birtakım gerekçelerde aramak yerine, ortada duran KCK ve Joker çetesi gibi yapılarda araması gerektiğini söyledi. Vural, şöyle konuştu: “Sınav çetesinde de devletin kurumlarına illegal yollarla girmiş olanlar var, yani somut bir şekilde KCK paralel devleti yapılanmasını görüyoruz. Şu anda Doğu ve Güneydoğu’da böyle bir devlet yapılanması derinleştiriliyor.”

Zaman
Editör: TE Bilisim