Özgür Özel Yanlış Düşünüyorsunuz, Kutsal Olan Arapça Değil, Dinimizdir Özgür Özel Yanlış Düşünüyorsunuz, Kutsal Olan Arapça Değil, Dinimizdir
Sivas Valiliği tarafından işletilen 744 yıllık Buruciye Medresesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Saraylar Dairesi'ne devrediliyor.

Sivas’ta bahçe duvarı görüntüsüyle yürekleri sızlatan Buruciye Medresesi’nin restorasyon süreci için çalışmalar sürüyor. 2015 Kasım ayında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi üzerine müftülüğe devredilen Buruciye Medresesi için müftülüğün restorasyona ayrılmış bütçesinin olmaması nedeniyle başka bir yol arandı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın TBMM Başkanı olduğu dönemde Milli Saraylar'dan bütçe aktarılması için yaptığı girişim sonucu medresenin restorasyon için Milli Saraylar Dairesi’ne devri gündeme geldi. Milli Saraylar Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Hakkı Acun Sivas’a gelerek medresede incelemede bulundu. Ayrıca Anıtlar Kurulu da Sivas’ta yaptığı toplantıda Buruciye Medresesi’ni masaya yatırdı.

İSMET YILMAZ’IN GİRİŞİMİYLE TAHSİS

Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, süreci değerlendirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın müracaatıyla ilim ve kültür merkezi olarak değerlendirmek üzere medreseyi müftülüğe tahsis ettiklerini anlatan Karaca, şöyle devam etti: “Ancak buranın restorasyonu gerekiyor. Müftülüğün böyle bir bütçesi olmadığı için onlar da Meclis Başkanlığı'na müracaat etti. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın TBMM Başkanı olduğu dönemdeki girişimiyle buraya belli bir bütçe meclisten aktarılarak, Milli Saraylar Dairesi’ne restorasyon yapmak üzere tahsis edilmesi noktasında müracaat edildi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile son kez görüşülüp Milli Saraylar Dairesi’ne restorasyon için devredilecek. Restorasyon başladığı zaman burayı Milli Saraylar Dairesi’ne teslim edeceğiz.”

'SOSYAL FAALİYETLERE AÇIK OLACAK'

Proje aşamasında olduğu için sosyal etkinliklere açık tutulması için yardımcı olacaklarını aktaran Karaca, “Müftülüğün formatına uygun olacak şekilde sosyal faaliyet yapılması noktasında fırsat vereceğiz. Şehrimizde olan bu tür tarihi mekânların değerlendirilmesi atıl bırakılmaması, istifade edilmesi, korunmaması asıl amaç budur. Biz bunları takip ediyoruz.” dedi.

ÇİVİLER RESTORASYONDA TEMİZLENECEK

Vakıflar Bölge Müdürü Karaca, kendilerinden önce medrese duvarlarına çakılan çivilerin sökülmesinin motiflere zarar verebileceği için Anıtlar Kurulu üyelerinin buna izin vermediğini, çivilerin restore edilirken temizleneceğini sözlerine ekledi.
Cihan

Editör: TE Bilisim