Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Belçika ve Hollanda’yı kapsayan dört günlük programlarına başladı. Leuven Hapishanesi’ne ziyaret gerçekleştiren TBMM Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Türkiye’den ileri uygulamaları da var, bizim gerimizde olan uygulamaları da var.” şeklinde konuştu.

Komisyon Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Ankara Milletvekili Mustafa Erdem’den oluşan heyet, incelemelerde bulunmak üzere iki günlük Belçika temaslarının ardından 19-22 Haziran 2013 tarihlerinde Hollanda’da bulunacak. Belçika’ya ikinci kez gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bu gelişteki amacın ağırlıklı olarak Türk vatandaşlarının kaldığı cezaevlerini ziyaret ederek burada yatan Türk asıllı mahkûmlar ile görüşmek ve incelemelerde bulunmak, Türkiye asıllı ailelerden alınan çocukların durumunu gözlemlemek ve İslamifobi ile yabancı düşmanlığı konularında görüşmeler yapmak olduğu kaydedildi. İncelemeler sırasında başta Türk toplumu temsilcileri, mağdur aileler, avukatlar, olmak üzere, gençlik daireleri, çocuk esirgeme kurumu, cezaevi idareleri, meclisteki komisyonlar, ve siyasi muhataplar ile görüşülecek.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, birlikte geldiği heyetle birlikte ilk olarak Leuven Cezaevini ziyaret ederken, cezaevi çıkışında açıklamalarda bulundu. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Ayhan Sefer Üstün, Leuven hastanesinde vefat eden Türk mahkûm Aziz Karasam ve cezaevinin genel durumu hakkında bilgi aldıklarını aktardı. Hapishanede Türk asıllı vatandaşlarla da görüştüklerini ifade eden Üstün, “Türkiye’den ileri uygulamaları da var, bizim gerimizde olan uygulamaları da var. Kapasite fazlalığı genel bir sorun olarak öne çıkıyor. Normalde 140 olması gereken mahkûm sayısı 210 civarında. 8 metrekarelik alanda üç mahkûm kalıyor.” dedi. Üstün, bu durumları cezaevi yetkililerine de ilettiklerini aktarırken, hastanda dövülerek öldürüldüğü iddia edilen Aziz Karasam ilgili olarak “Soruşturmanın devam ettiğini ilettiler. Bir hüküm ifade etmekten çekiniyorlar ve yargıyı etkilemekten çekiniyorlar. Biz de olay ne ise objektif şekilde aydınlatılmasını bekliyoruz. Otopsi raporlarını bekliyoruz. İntihar olsa dahi bunun olmamasını istiyoruz. Buradaki insanların hayatı devlet garantisi altına alınmış. Devletin sorumluluğu altındadır. Bu ister Türkiye’de ister Belçika’da olsun. Bu intihar da olsa muhakkak sorumluluk ortaya çıkıyor. Bu ihmal olabilir, öngörüsüzlük de olabilir. Devletin görevi tedbir almaktır.” şeklinde konuştu.

Türk mahkumlarla görüştüğünü aktaran Üstün, şartların iyi olduğunun kendisine iletildiğini de belirtti. Ayhan Sefer Üstün son olarak karşılıklı paylaşım yaptıklarını ifade ederken “Bir ülkeyi toptan olarak insan haklarına saygısızdır diye hükümlerle yargılamak yanlıştır. Bazı uygulamalar bizde daha ileriyken, bazı uygulamalar da burada daha ileri. Bunlar ülkeden ülkeye değişen kavramlardır. Hepimizin birbirinden edineceği tecrübeler var. Biz de bazı tecrübelerimizi aktardık. Onlar da bunlardan istifade ettiler. Bir tecrübe paylaşımı oldu.” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyetinin temaslarına Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy iştirak ediyor.

Editör: TE Bilisim