GÜNDEM

23 OKUL YANDI, HÜKÜMET DÜĞMEYE BASTI

PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'da 23 okulu yakmasının ardından Hükümet'ten Kürtçe okullar için olumlu mesajlar geldi.



Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu­’da Kürt­çe okul ge­ri­li­mi sü­rü­yor. Di­yar­ba­kır, Hak­ka­ri ve Şır­na­k’­ta açı­lan okul­lar şim­di­ye ka­dar üç kez mü­hür­len­di. En son ön­ce­ki ak­şam çok sa­yı­da gü­ven­lik gö­rev­li­si­nin ka­tıl­dı­ğı ope­ras­yon­lar­la ka­pa­tı­lan okul­la­rın mü­hür­le­ri ge­ce sa­at­le­rin­de ye­ni­den sö­kül­dü.

Kürt­çe okul­la­rın ka­pa­tıl­ma­sı­na yö­ne­lik pek çok mer­kez­de tep­ki ey­lem­le­ri dü­zen­len­di. Yük­se­ko­va, Ciz­re ve Di­yar­ba­kı­r’­da 6 okul mo­lo­tof ve el ya­pı­mı pat­la­yı­cı atı­la­rak ya­kıl­dı. Ya­kı­lan okul­lar kul­la­nı­la­maz ha­le gel­di­ği için bu okul­lar­da oku­yan öğ­ren­ci­ler dün eği­tim gö­re­me­di. Olay­la­rın baş­la­ma­sın­dan bu ya­na bir haf­ta için­de ya­kı­lan ve tah­rip edi­len okul sa­yı­sı 23 ol­du.   

Okul­lar­da çı­ka­rı­lan yan­gın­la­rı sön­dür­mek için ha­re­ke­te ge­çen çok sa­yı­da it­fa­iye ara­cı­na da za­rar ve­ril­di. Ya­kılan ba­zı okul­lar­da öğ­ren­ci­le­re da­ğı­tıl­mak için bek­le­ti­len ders ki­tap­la­rı­nın da yan­dı­ğı be­lir­len­di. Yük­se­ko­va­’da ya­kı­lan bir oku­lun sön­dür­me iş­lem­le­ri sı­ra­sın­da teh­li­ke at­la­tıl­dı.  Yan­gın sı­ra­sın­da pat­la­ma­mış bir mut­fak tü­pü son­ra­dan fark edil­di.

ALA: KÜRT­ÇE OKUL AÇI­LA­Bİ­LİR

Kürt­çe okul ge­ri­li­mi son olay­lar­la ar­tar­ken hü­kü­met cep­he­sin­den olum­lu me­sajlar gel­di. İçiş­le­ri Ba­ka­nı Ef­kan Ala ka­tıl­dı­ğı bir te­le­viz­yon prog­ra­mın­da Küt­çe okul tar­tış­ma­sı­nı de­ğer­len­dir­di. Kürt­çe kurs ve okul açıl­ma­sı­nın ya­sak ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Ala, "Şart­lar ye­ri­ne ge­ti­ri­lir­se Kürt­çe okul açı­la­bi­lir" de­di. "Amaç pro­vo­ka­tör­lük" di­yen Ala şöy­le ko­nuş­tu: "Kürt­çe kurs açı­la­bi­lir, ya­sak de­ğil. Gi­der­si­niz baş­vu­ru­da bu­lu­nur­su­nuz, şart­la­rı ye­ri­ne ge­ti­rir­si­niz açar­sı­nız. Pe­ki Kürt­çe eği­tim var mı? Ya­ni Kürt­çe özel okul ku­rup or­taöğ­re­tim aça­bi­lir mi­si­niz? Aça­bi­lir­si­niz. Bu­nun da ya­sal dü­zen­le­me­si­ni yap­tık. Tür­ki­ye'nin her­han­gi bir ilin­de Bin­göl'de, Di­yar­ba­kır'da, İz­mir'de, An­ka­ra'da bir Türk­çe okul açıl­mak is­ten­se ne ya­pıl­ma­sı la­zım, bel­li bir pro­se­dü­rü var. Önü­ne ge­len ak­lı esen 'Ben bu­ra­da okul yap­tım bu­ra­da da Türk­çe eği­tim ve­re­ce­ğim' di­ye­mez. Bu­nun Mil­li Eği­tim'i var, baş­vu­ru­la­rı var." Ala ya­şa­nan­la­ra iliş­kin de "Tür­ki­ye'de ha­len dev­le­tin içe­ri­sin­den te­miz­le­ne­me­miş de­rin PKK'nın iş­bir­li­ği­ni gö­rü­yo­ruz" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

BOZ­DAĞ: İS­TE­YEN­LE­RE İZİN VER­İRİZ

Çe­şit­li te­mas­lar­da bu­lun­mak için git­ti­ği Va­n’­da ko­nu­şan Ada­let Ba­ka­nı Be­kir Boz­dağ, Kürt­çe okul ge­ri­li­mi ile il­gi­li ola­rak "Okul aç­mak is­te­yen­le­re biz izin ver­me­ye ha­zı­rız" de­di. Boz­dağ şöy­le ko­nuş­tu:

"Son gün­ler­de mey­da­na ge­len okul id­di­ala­rı, ya­sa­nın öngör­dü­ğü şe­kil­de izin­ler alın­mak pro­se­dür­ler ye­ri­ne ge­ti­ril­mek su­re­tiy­le açıl­mış okul­lar de­ğil. Ya­ni ge­ti­ri­yor bi­ri­le­ri ta­be­la­yı ça­kı­yor ve ‘Bu­ra­sı okul' di­yor. Böy­le ol­maz. Hü­kü­met ya­sa­yı çı­kar­mış, alt­ya­pı­yı oluş­tur­muş. Bun­dan is­ti­fa­de et­mek is­te­mi­yor bi­ri­le­ri. Fii­li du­rum ya­rat­mak su­re­tiy­le Tür­ki­ye'de böy­le bir so­run var­mış gi­bi al­gı ya­ra­tı­yor­lar. Bu bir ka­ra pro­pa­gan­da­dır. Ka­nu­na ay­kı­rı iş ol­du­ğun­da ida­re ge­re­ği­ni ya­par. Ama izin­ler alı­nır­sa ku­ral­la­ra uyu­lur­sa her­han­gi bir en­gel yok­tur. Okul aç­mak is­te­yen­le­re biz izin ver­me­ye ha­zı­rız."