GÜNCEL

40 yıllık köprü trafiği aksatmadan yıkılıyor

Kağıthane ile Şişli’yi birbirine bağlayan ve yaklaşık 40 yıldır hizmet veren Talatpaşa Köprüsü E-5'i daralttığı gerekçesiyle Türkiye’de ilk defa denenen bir sistemle yerinden kaldırılıyor. Pistonlar aracılığıyla bir dakikada...



E-5 üzerinde trafiği kapatmadan yapılacak uygulamada ilk defa yeni bir sistem denendi. Yıkım çalışmaları, D-100 karayolu ve metrobüs hattındaki trafik akışını engellemeyecek özel bir yöntem kullanılarak yapılmaya başlandı. Eski köprü, ayaklarına monte edilen kaldırıcı pistonlar ile ilk önce havaya kaldırıldı. Köprü dışına monte edilen 2 adet yüksek kapasiteli hidrolik piston yardımı ile beton köprü çekilmeye başlandı. Her dakikada 10 santimetre çekilmesi planlanan köprü bir günde ortalama 7 metre çekilecek ve çekilen kısım kesilip, çöpe gönderilecek. Köprünün kesilmesi ve molozların toplanması ise 5 gün sürecek.

Yeni köprünün 160 günde bitirilmesi planlanırken, yapı 42 metre açıklığında, 26 metre genişliğinde ve 4’er metre tretuvar eninde olacak.

Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Abdurrahman Uçak, köprünün bin 200 ton ağırlığında olduğunu ve yapının hidrolik pistonlar yardımıyla çekileceğini söyledi. Köprünün E-5’te bir daralmaya sebebiyet verdiğini ifade eden Uçak, “Trafiği aksatmamak adına bu uygulamayı hayata geçirdik. Türkiye’de ilk defa bir köprüyü bu tip bir uygulamayla yıkıyoruz. Türkiye’de bir ilk olduğu için basın yoluyla bu yöntemi tanıtmak istedik. Yıkmadan pistonlar vasıtasıyla sürtünmeyi sıfıra düşürerek bin 200 ton ağırlığındaki köprü 100 tona düşürüldü. Burada yapmak istediğimiz E-5 ve metrobüs yolunu aksatmadan yıkımı gerçekleştirmektir.” dedi.