GÜNCEL

57. Alay Şehitliği'nde 100. yıl töreni düzenledi

Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü dolayısıyla 57. Alay Şehitliği'nde de bir tören düzenlendi. Törene Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, İngiltere Veliaht Prensi Charles ve oğlu Prens...



Tören saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşma yapan Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 100 yıl önce Çanakkale'de yapılan muharebelerin, tarihin akışını etkileyen bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Güvenç, "Bugün yüce milletimizin gözbebeği, kahraman Mehmetçiğin, vatan savunması için zor şartlar altında neleri göze alabileceğinin göstergesi olan Çanakkale muhaberelerinin 100. yldönümüdür. Dünya harp tarihinin en müstesna savaşlarından birisi olan Çanakkale muharebeleri 100. yıldönümü anma törenlerinde, kutsal değerler uğruna kanlarını akıtan aziz şehitlerimizle uzak diyarlardan gelip burada canlarını veren ve savaşırken dost olan kahramanları hatırlamak ve anmak için toplanmış bulunuyoruz. Bundan tam 100 yıl önce Çanakkale’de gerçekleşen muharebeler, tarihin akışını etkileyen bir dönüm noktası olmuştur. Türk milletinin, bütün olanaksızlıklara rağmen var gücüyle savaşıp kazandığı, vatanını savunan askerin gücünün, silahın gücünü aştığı bu savaşta birçok ilke imza atılmıştır. Çanakkale Savaşları, en büyük müşterek ve birleşik amfibi harekâtıdır. Bu itibarla 2. Dünya Savaşı öncesinde amfibi harekatının tohumları Çanakkale’de atılmıştır.” şeklinde konuştu.

Ardından 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, şehitlik anı defterini imzaladı. Çanakkale İl Müftüsü İbrahim Öcüt tarafından ise Kur'ân okunup dualar edildi. Tören Bakan Bozkır, Prens Charles ve beraberlerindeki heyetin, temsili mezar taşlarının üzerine kırmızı karanfiller koymasıyla sona erdi.