Türkiye pancar ülkesi olmasına rağmen bu yıl polar ve pancardaki verim kaybı gerekçe gösterilerek yurt dışından şeker ithal edildi.

Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG) Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Taycı, dahilde işleme rejimi kapsamında 80 bin ton şeker ithal edildiğini açıkladı. Türkiye'de şekerde kriz yaşandığını ileri süren Taycı, "Bu krizi ihracatçılar dünya şeker borsasından şeker satın alarak çözdü" dedi. Taycı, şunları kaydetti: “Tonu 420 dolara Cezayir, Fas, Brezilya, Hindistan ve Çek Cumhuriyeti'nden 80 bin ton şeker getirdik. Bu miktar üreticinin 6 aylık ihtiyacını karşılayacaktır. Umarım 6 ay sonra iç üretim ile sorunlarımız çözülmüş olur" dedi.

Bilindiği üzere geçen yıl şeker pancarı rekoltesinin iklim şartları deneniyle düştüğü ve ihracatçıların kullandığı 'C' şekerinde açık oluştuğu gerekçesiyle, ihracatçılara dahilde işleme rejimi kapsamında şeker ithalatı izni verilmişti. Sektör temsilcileri, 'C' şekerinde bir açık olsa da bunun 'A' şekeri ile çözülebileceğini, bundan dolayı da ithalata izin verilmemesini talep etmelerine rağmen ithalatın önü açılmıştı.

Türkiye'de şeker kotası üç gruba göre belirleniyor. 'A' kotası yurt içi tüketim karşılığı olan şekeri, 'B' kotası olağanüstü durumlar için ayrılan şekeri ve 'C' kotası ise ihracatçılara verilen şekeri temsil ediyor.

TARIMDANHABER

 

Editör: TE Bilisim