“Ben mühendis olacağım demedim. İyi mühendis olacağım dedim.”

Nurettin Özdebir, bir grup iş adamı ve eğitimci ile Almanya’ya inceleme gezisindedir. İşin sırrını öğrenme peşindeler.

İşte anlattıkları:

“ASO teknik kolejine öğrenci alırken 4 saat süren beceri testinden geçiriyoruz. Beceri testi Almanya’da 3-4 saat sürer. Bizdeki de 4 saat sürüyor. Kaymakamın oğlu, Vali’nin kızı gelmeye başladı kurslarımıza. Sınavı duyan seçkin kimseler, gelir düzeyi yüksek aileler de çocuklarının yeteneklerini öğrenmek için teste gönderiyorlar.

Hocalarımız Almanya’da mesleki eğitime yönlendirme konusunda yapılan testler hakkında eğitim aldılar. 30 bin kişiyi testten geçirdik. Çıkan kabiliyeti bilgisayar değerlendiriyor. Bu sınavı OSEP öğrencileri için Erkunt Eğitim Merkezinde yapıyoruz. Branşımıza uygun olanların ön kaydını yapıyoruz. Branşımıza uygun olmayanlar için ailelerine tavsiyede bulunuyoruz.. Senin çocuğun şoför olur, ahçı olur vs.

Mahmut Özer Bakanımıza, Bakan yardımcısı iken anlattık. Okullarımızı gezdirdik. Sunum yaptık. Almanya’dan mesleğe yönlendirme konusundaki programın satın alınıp uygulanmasını istedik ama bakanlık lisans ücreti ödemek istemedi. KTÜ’ye bu testin yerli millî versiyonunu hazırlama görevi verdiler. Neticeyi bilmiyoruz.

Almanya mesleki eğitimde neden başarılı?

ASO Teknik kolejini Passau Endüstri Meslek Lisesi ile kardeş okul yaptık. Son sınıfta öğrencileri 20 gün gönderdik. Onlardan da geldi. Yemek verdik. Mesleki eğitimi inceledik.

Almanya’da liseyi bitiren meslek lisesine gidecekse tekrar birinci sınıftan başlatıyorlar. Başarısı düşük olan öğrenciler, tezgâhtarlığa yönlendiriliyor.

*

Almanya’daki inceleme sırasında öğrencilere soru soru sorabilir miyiz dedim.

İki öğrenciyi kürsüye çıkardılar. Kısa zaman sonra diplomalarını alacaklarmış. Bu öğrencileri “Almanya için üretecekler” diye takdim ettiler.

Sorduk.

-Niye mesleki eğitimi seçtiniz?

-Orta sonda annemi babamı çağırmışlar, Çocuğunuzu mesleki eğitime gönderin demişler. Ben de kabul ettim.

2. çocuk...

-Annemi babamı çağırmışlar.

-Öğretmenlerin böyle diyor ne dersin? dediler.

-Matematiği çok sevdiğim için mesleki eğitimi seçtim.”

Mesleki teknik eğitim veren bir başka okula geçtik. İki başarılı öğrenci kürsüye çıkarıldı. Sorduk.

-Kariyer hedefiniz ne?

1. Çocuk: Mezun olunca üniversite cebimde. Ama gitmeyeceğim. 2 yıllık meslek yüksek okuluna gideceğim. 2 yıl çalışıp para biriktireceğim, tekniker olacağım. Nasıl çalışıldığını, nasıl adam çalıştırıldığını öğreneceğim.

2. Çocuk : 2 yıl meslek yüksek okuluna, 2 yıl tekniker okuluna sonra üniversiteye gideceğim dedi.

Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva

“Arkadaşların 4 yıl önce bitirecekler.” denilince verdiği cevaba dikkat ediniz:

- Ben mühendis olacağım demedim. İyi mühendis olacağım dedim.

*

Nurettin Özdebir mesleki teknik eğitime kendisini öylesine adamış ki... Bir solukta anlattı bunları.

“Başarı detaylarda gizlidir” derler. Görülüyor ki bizdeki gibi “Diplomamı alayım, işe girerim, maaşım şu kadar olur” hesabı değil çok iyi mühendis olma, çok iyi iş yapma, adam nasıl çalıştırılır öğrenme düşüncesi var. Böylesi, öğretmeni can kulağı ile dinler. Stajda işin inceliklerini öğrenmek için çalışır.

Darısı başımıza...

Ramzan Bakkal - 27.09.2023

Editör: Kerim Öztürk