Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
Bir millet ancak adaletle medenileşir, ebedileşir. Adalet bulunmayan yerde gerilik, kötülük, zulüm ve huzursuzluk vardır. Bir memlekette adalet kurumları sağlam kaldıkça diğer kurumların ciddi surette bozulmasına imkân yoktur. Eğer bir memleket halkı adalete inanmaz hale gelirse adalet kurumlarının halkın itimadını sarsacak işler yaptığı görülürse o rejim çürümüş demektir. Anarşi ve terör baş gösterir herkes hakkını kendi aramaya kalkarsa o rejim batar.  

Bugün adalet mefhumunun en yüksek ifade vesilesi adliye olmuştur. Dünyada adalet kadar ilahi hiçbir erdem yoktur. Adalet hava gibidir, onsuz yaşanmaz, Adli kudret kadar vatandaşlar üzerinde doğrudan doğruya etkili olan hiçbir kuvvet yoktur. Bu kudreti elinde bulunduranların metin, zeki, anlayışlı, alçak gönüllü, kudretli ve uyanık olmaları gerekmektedir.

Hâkimlik mesleği kadar dünyada hiçbir meslek yoktur ki kutsi ve ilahi olsun. Dünyada adliyeciler kadar milletin ızdıraplarını damla damla içine doldurmuş. Acıları yudum yudum içmiş kim vardır? İşte bunun için hâkim olmak Allah’a yaklaşmaktır. Bugün Türkiye bir hukuk, hak ve adalet devleti haline gelme içerisindedir. 

Cumhuriyet Türkiyesi’nin yoksulluk içerisinde bulunan adalet kurumlarının tam bir huzur ve bağımsızlık içinde çalışması. Adli kudreti elinde tutanların şahıslarında görülen kusurların ortadan kaldırılması, antidemokratik olan adli mevzuatın ıslah edilmesi ve adliyelerin yeterli bina, personel, araç ve gereç bakımından çağın gerektirdiği şekilde donatılması halinde Türk hâkimleri adil, bitaraf kararlar vereceklerdir.

Zenginliğin, barışın ve sosyal adaletin hüküm sürdüğü bir Türkiye oluşturma isteği her zamanki kadar soylu ve her zamanki kadar geniş biçimde paylaşılan bir istektir. Fakat böyle bir Türkiye eski temeller üzerinde yükselemez. 

ADALET İÇİN NE DEDİLER;
Adaletle zulüm bir yerde olmaz.
Faziletin temeli adalettir.
Adalet satmak vatan satmaktır.
Küçük hırsızlar cezalandırılır, büyük hırsızlar serbest dolaşır.
Adaletsiz bir memleket güneşsiz bir dünyaya benzer.
Adalet olmayan yerde sefalet olur.
İnsanlığın en güzel vazifesi, adalet dağıtmaktır.
Siyaset mahkeme salonlarına girdiği zaman adalet oradan çıkmalıdır.
Bir millete baş olmanın ilk ve en büyük vasfı adil olmaktır.
Adaletsizliği işleyen çekenden daha sefildir.
İyi bir kanun koyucu suçları cezalandırmanın değil önlemenin yoluna bakmalıdır.
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir.

Adaletli güzel günler görmek dileğiyle…

Av. Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

Editör: TE Bilisim