TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Son bir kaç ay içinde Avustralya havaalanlarından uçakla ülke dışına çıkmak yaklaşık 200 Avustralyalı anti-terör ekipleri tarafından durduruldu.

Avustralya Sınır Koruma Gücü tarafından yapılan açıklamaya göre, terör örgütlerine katılma ya da destek şüphesiyle bu şekilde Avustralya’dan ayrılması yasaklananların sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.

Avustralya Göçmen Bakanı Peter Dutton, “Son bir kaç ay içinde ulusal güvenliğimiz için tehdit oluşturabileceğini düşündüğümüz 199 kişinin yolcu uçaklarına binmesine engel olduk. Aynı nedenlerle Avustralya’dan ayrılmasını yasakladığımız kişilerin sayısında belirgin bir artış var. Bu kişilerin uçağa binmelerine engel olunmasının temel sebepleri, ülke dışında Suriye ve ya Irak’a giderek savaşacakları yönünde güçlü şüpheli tavırlar sergilemiş olmalarıdır.” açıklamasını yaptı.

Son bir yıl içinde belirsiz amaçlarla Suriye ve Irak’a gitmek isteyen 336 kişi havaalanından uçağa binmek üzereyken gümrük polisleri tarafından durduruldu ve ülkeden ayrılmalarına yasak konuldu. Bunların arasında yaşları küçük olan, hatta çocuklarıyla gitmek isteyenler de bulunuyor.

Dutton, “Bu şekilde havaalanında durdurulanların pek çoğu gerekli incelemelerin ardından başka zamanlarda seyahatlerini yapabildiler. Ama önemli bir kısmının ulusal güvenlik nedeniyle ülkeden ayrılması yasaklandı. Bunlar Avustralya Federal Polisi, ASIO ve ya ilgili güvenlik kurumlarına havale edildi ve gerekli soruşturmalar başlatıldı. Bunlar için bir takip sistemi kuruldu.” şeklinde konuştu.

Avustralya, Suriye ve Irak’taki IŞİD terörünün özellikle batı ülkelerine yayılması üzerine 2014 yılının ağustos ayında Avustralya havalimanlarında faaliyet gösteren özel bir anti-terör birimi oluşturdu. Bu birim şu ana kadar durumları şüpheli olan 535 yolcuyu havaalanlarından geri döndürdü. 194 binden fazla kişi de güvenlik incelemesinden geçirildi.

Editör: TE Bilisim