Türk vatandaşlarına Avrupa yok! Üç ülke vize başvurularını kapattı Türk vatandaşlarına Avrupa yok! Üç ülke vize başvurularını kapattı
Azerbaycan'ın Şeki şehrinde ''Ortak Türk Tarihinin Araştırılması ve problemler'' konulu uluslar arası konferans düzenleniyor. Azerbaycan, Rusya, Türkiye, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'dan konusunda uzman tarihçilerin katıldığı konferans 3 gün sürecek.

Azerbaycan Milli Bilim Akademisi Tarih Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen birinci uluslararası konferans, enstitü müdürü Prof. Dr. Yakup Mahmudov'un açılış konuşması ile başladı. Mahmudov düzenlenen Uluslararası konferansın başlıca amacının ortak Türk tarihimizin öğrenilmesi, ortak kitapların ve araştırmaların yapılması olduğunu ifade etti.

Konferansın ilk gününde, Atatürk Araştırma Merkezinin Başkan Yardımcısı, Prof Nihat Büyükbaş "Ortak tarih kitabının yazılması ve önemi", Tarihçi Selma Yel "Türk dünyasının ortak değerlerinin öğrenilmesi", Mustafa Budak "Ortak Türk tarihinin incelenmesinde Osmanlı arşivlerindeki belgelerin rolü", Prof Cezmi Eraslan "Ortak tarihe birlikte hareketin zemini ne olmalıdır ve nasıl hazırlanmalıdır?" konularında tebliğler sundular.

Basına açıklamalarda bulunan Nihat Büyükbaş konferansla Türk Dünyasına hizmet eden geçmişteki tüm şahsiyetlerin, tüm değerli insanların, ortak olarak değerlendirilerek tarihin doğru algılanması istikametinde çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Yakup Mahmudov'da basına yaptığı açıklamada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyu kendilerinin de katılımıyla müzakere ettiğini söyledi. Mahmudov söz konusu müzakereler sonunda Türk Dünyasının tarihçilerinin aralarındaki mübahaseli konuları halletmeleri gerektiği yönünde bir kararın çıktığını bildirdi. Mahmudov ''Tarihi olaylara objektif bakarak en kısa zamanda ortak tarihimizi kaleme almalıyız''dedi.



Editör: TE Bilisim