GÜNCEL

Boşanmış babalardan Adalet Bakanlığı’na çocuk haczi tepkisi

Eşlerinin çocuklarını göstermemesinden yakınan Boşanmış Babalar Platformu (BOBP) üyeleri, daha önce karar aldıkları kesintisiz eylem sürecine başladı. Platform üyesi babalar, 'Velayet Hakkı İstismarının Türk Ceza Kanunu'nda Yer Alması'...



Çocuk haczine ve velayet istismarına karşı 9 Kasım'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na yaptıkları müracaat ile gündeme gelen Boşanmış Babalar Platformu üyeleri, sorunlarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e iletmişti. Platform üyesi çok sayıda babaya sahip çıkan Bakan Şahin, gerekli düzenlemenin yapılmasına ilişkin kanun teklifini Adalet Bakanlığı'na göndermişti. Ancak aradan geçen yaklaşık 3 buçuk aylık süre zarfından herhangi bir gelişme sağlanamaması üzerine harekete geçen platform, kesintisiz eylem sürecine basın açıklamasıyla başladı.

Samsun Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yapan Boşanmış Babalar Platformu Basın Sözcüsü Bedensel Engelli Baba Hüseyin Kılınç, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın izin vermemesi nedeniyle ‘Çocuk Haczine Hayır’ çelengi bırakamadıklarını söyledi. Çocuk haczi konusundaki yasal boşluğun oluşturduğu zararı çocukların gördüğüne dikkat çeken Hüseyin Kılınç, çocuk haczini öngören İcra İflas Kanunu’nun 25. Maddesi'nin kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme kararları doğrultusunda gerçekleşmesi gereken çocuk tesliminin yeniden düzenlenmesini istediklerini belirten Kılınç, şunları ifade etti: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bürokratları, gereken düzenlemenin yapılması için 20 Kasım 2012 tarihinde Adalet Bakanlığı'na gerekli başvuruyu yaptı. Ancak geçen süre içerisinde bir gelişme olmadı. Aylardır ülkemizde terör ve kadına yönelik şiddet konuşuluyor. Ancak çocukların haczedilmesi ve devamında kadına yönelik şiddet konusu hakkında söyleyecek çok şeyimiz var.

Çocuk ticaretinde Adalet Bakanlığı yılda çocukların haczedilmesinden kaç lira kazanmaktadır? Mahkeme kararlarında belirtilen çocukların ebeveyniyle ilişki kurma hakkının engellenmesi Anayasa’nın 41. Maddesi'nde yer alan ‘Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir.’ ifadelerine göre suçtur. Adalet Bakanlığı veya hukukçular çıkıp söylesinler. Minicik yavrularımızın bu hakkını kullanması nasıl mümkün olacaktır?”