TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Çin’in başkenti Pekin ve çevresinde hava kirliliğinin çok tehlikeli boyutlara ulaşması, ülkede akaryakıtın kalitesi tartışmasını başlattı.

Özelikle birkaç yıldır ciddi hava kirliliğine sahne olan Pekin’de havadaki kirliliği gösteren PM 2.5 oranı (çapı en az 2,5 mikrometre olan partikül) 900’lere tırmanmıştı. Özelikle yılbaşından beri devam eden hava kirliliği hem halkı hem de yetkilileri önlem almaya itmişti.

Başkentteki hava kirliliğinin nedenleri arasında 5 milyondan fazla araçtan çıkan egzoz gazı, Pekin’in çevresinde kömürle çalışan fabrikalar, kuzeyden gelen toz fırtınaları ve yerel inşaat tozları gösteriliyor.

BÜROKRASİ SAVAŞI

Hava kirliliğiyle mücadelede devlete bağlı Çin’deki iki dev petrol şirketi China National Petroleum Corp (CNPC) ve Sinopec ile Çevre Bakanlığı arasındaki bürokratik savaş yaşandığı ifade ediliyor. Zira bu şirketlerin Çin'in onlarca şehrinde hava kirliliğinin başlıca nedeni olarak gösterilen dizel kamyon ve otobüsler için daha sıkı emisyon standartlarını sağlamadığı kaydediliyor. Çok güçlü ve ülkede söz sahibi olan bu şirketlerin güçlerinin azaltılması gerektiği de belirtiliyor. Bu şirketlerin, temiz dizel sağlamaları için sülfür karışımını giderecek milyarlarca dolarlık yatırım yapmaları gerektiği de vurgulanıyor. Ancak bunun ülkedeki enerji fiyatlarını arttıracağı, hem ucuz akaryakıtın, hem de temiz havanın aynı anda mümkün olmayacağı dile getiriliyor.

Otomobil emisyonlarının başkentin havasındaki en tehlikeli parçacıkların dörtte birini oluşturduğu da ifade edildi.
CNPC’nin bir kolu olan PetroChina, ürettikleri tüm dizelin mevcut Çin emisyon standartlarını karşılamakta olduğunu açıkladı. Şirket, akaryakıt kalitesinin iyileştirilmesini ilerleteceklerini ve temiz, kaliteli ve çeşitlendirilmiş ürünler tedarik edeceklerini belirtti.

Sinopec ise bu konuda bir açıklama yapmadı. Ancak Sinopec Başkanı Fu Chengyu, geçen hafta devlet haber ajansı Xinhua’ya verdiği demecinde, Çin'in rafinerilerinin hava kirliliği için sorumluluk taşıması gereken ana taraflardan biri olması gerektiğini kabul etti. Fu, öyle olsa bile, sorunun yakıt standartlarının karşılanmaması değil, aksine yakıt standartlarının yetersiz olduğu görüşünü savundu.

Son günlerde ülkenin orta ve doğu bölgelerindeki 1,3 milyon kilometre kare alan sis ve kirli hava ile kaplanmıştı. Çin medyasına göre, 24 Ocak’ta Pekin’de yapılan akaryakıttaki sülfür testlerinde, dörtte bir orandaki dizelin şehrin 10 ppm standardına uymadığının tespit edildiği kaydedildi.

Çin, Pekin Olimpiyatları’nın yapıldığı 2008 yılında, kirlilikle mücadeleye daha fazla ağırlık vermek için Devlet Çevre Koruma İdaresi’ni bakanlık seviyesine yükseltmişti. Ancak Çin’deki bakanlıkların, çok güçlü devlet şirketlerine sözünü geçiremediği ve bunun Başbakan yada Cumhurbaşkanı seviyesinde ele alınması gerektiği görüşü savunuluyor.

PEKİN’E KAR YAĞDI

Öte yandan Pekin’e bugün yağan kara rağmen hava kirliliği devam ediyor. Bugün PM 2.5 oranı 200-275 arasında seyretti. Bu oran zararlı olarak kabul ediliyor. Pekin’de hava kirliliğinin oluşmaması için şimdilik tek çare rüzgârın esmesi. Aksi halde kirlilik insan sağlığını tehdit ediyor.

Editör: TE Bilisim