Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in hayatını kaybetmesinin üzerinden 29 yıl geçti. Eşref Bitlis’in oğlu Tarık Bitlis, soruşturmanın kapatılmasına ilişkin FETÖ iddiasını gündeme getirdi. Odatv’ye konuşan Tarık Bitlis, “Bu ekibin FETÖ gerekçesiyle görevden alındığını gördük” dedi. 28 Şubat davası nedeniyle cezaevinde bulunan 14 generalin babası Eşref Bitlis’in silah arkadaşı olduğunu söyleyen Tarık Bitlis, “Eşref Bitlis bugün cezaevinde olurdu” açıklamasında bulundu.
17 Şubat 1993’te, Orgeneral Eşref Bitlis’i Diyarbakır’a götürmek üzere Ankara’dan havalanan VIP uçağı, kalkıştan yaklaşık 7 dakika sonra Ankara Posta İşleme Merkezi’nin bahçesine düştü. Olayda Orgeneral Eşref Bitlis, Albay Fahir Işık, 1. Pilot Binbaşı Yaşar Erian, 2. Pilot Yüzbaşı Tuğrul Sezginler ve Uçuş Makinisti Astsubay Emin Öner yaşamlarını yitirdi.
Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada, Savcı Derda Gökmen, “zamanaşımı süresi dolduğu” gerekçesi ile kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Soruşturma kapsamında “nitelikli adam öldürme suçundan” Arif Doğan, Aytekin Özen, İbrahim Özmen ve Tayyar Tarhan şüpheliler arasında yer alıyordu.
Eşref BitlisMETİN İYİDİL’E BERAAT, EŞREF BİTLİS’E KAPATMA
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in oğlu Tarık Bitlis, babasının hayatını kaybetmesinin 29’uncu yılında, Odatv’ye açıklamalarda bulundu.
“Ben babamı kaybettim, o ayrı bir acı… Herkes babasını kaybediyor, ben de babamı kaybettim. Bunun ötesinde, bazı şeyler var” diyen Tarık Bitlis, “Bu kadar senedir Türk halkı Eşref Bitlis’i unutmadı. Geldiğimiz noktada ise, bugün halen gencecik insanlar vefat ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Tarık Bitlis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faili meçhullerin zaman aşımına uğramayacağını açıklamasına karşılık, Eşref Bitlis dosyasının zaman aşımından kapanmasına dikkat çekti.
Eşref Bitlis’in dosyasının kapatılmasında “FETÖ izi” uyarısında bulunan Tarık Bitlis, Odatv’ye şunları anlattı:
“Mesela, o dönemde soruşturmayı yürüten savcı Hüseyin Şahin, insan haklarını gerekçe göstererek dosyayı kapatmadı. Fakat sonra, bir ekip geldi. Bu ekip, alelacele sorgulamalarla, dosyayı kapattı. Sonradan bakıldığında, bu ekibin FETÖ gerekçesiyle görevden alındığını gördük. Eşref Bitlis’in kapatılan dosyasının altında, Derda Gökmen’in imzası var. Aynı kişi, Metin İyidil’in beraatına da imza atan kişilerden biri. Metin İyidil’e beraat veren grup, Eşref Bitlis dosyasını kapatıyor.”
Tarık Bitlis“BABAM YAŞASA CEZAEVİNDE OLURDU”
Tarık Bitlis, soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmediğini öne sürüp şu örneği verdi:
“O gün uçağın düştüğü yerde bir kulübe var, o kulübenin içinde bekçi var. O bekçi de öldü, bir yerde ismini göremezsin ama…”
Babası Eşref Bitlis’i “BOP’u yani Büyük Ortadoğu Projesi’ni ilk kez ucundan yakalayan adam” olarak tanımlayan Tarık Bitlis, 28 Şubat davasından tutuklu bulunan 14 generalin babasının “silah arkadaşı” olduğunu hatırlattı. Tarık Bitlis, babasının bugün hayatta olması halinde cezaevinde olacağını ise şöyle açıkladı:
“Bugün içeride olan 14 generalin hepsi babamın silah arkadaşı. Ergenekon’da oluşturulan listede ikinci Eşref Bitlis’ti. Sonradan uyanıyorlar Eşref Bitlis’in vefat ettiğini ve çıkarıyorlar listeden. Eşref Bitlis hayatta olsaydı, dışarıda kalabilir miydi? Eşref Bitlis bugün 14 silah arkadaşıyla birlikte cezaevinde olurdu. İçeri alınan generallerden bir tanesi zamanın hava kuvvetleri komutanı, bir asker çocuğu olarak bakarsak da bizim komşumuz. Eğer o alınıyorsa, Jandarma Genel Komutanı neden alınmasın.”
MİT YAZISINDA EŞREF BİTLİS
MİT Müsteşarlığı, Ergenekon davasının görüldüğü, FETÖ güdümündeki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 23 Aralık 2008 tarihinde Ergenekon şemasıyla birlikte yolladığı “Çok Gizli” damgalı yazıda, “Ergenekon Örgütü” şemasında yer alan dokuz TSK mensubundan birinin Orgeneral Eşref Bitlis olduğunu yazdı. Eşref Bitlis, şemanın tepesindeki orgenerallerin en kıdemlisiydi, “Ergenekon Terör Örgütü”nün liderlerindendi.
Metin İyidilTARTIŞMA YARATAN METİN İYİDİL KARARI
15 Temmuz döneminde Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK)'nda Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı olan eski Korgeneral Metin İyidil, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Yargılama sonucunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Bu davaya bakan Mahkemenin Başkanı Hüsamettin Otçu Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne Daire Başkanı olarak atanırken, iki üye hakim de Yargıtay'a seçildi.
Dosya Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi'ne gitti. Yaklaşık 13-14 aylık incelemeden sonra Daire sürpriz bir şekilde diğer sanıklar hakkında verilen kararları aynen onarken, Metin İyidil'in beraat ve tahliyesine karar verdi.
İstinaf Başsavcısı, Metin İyidil kararına itiraz edip, düzeltme talebinde bulundu. 20. Ağır Ceza Dairesi, kararında direndi. Dosya 21. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Burası ise İyidil’in tahliye kararın kaldırılması ve sanığın tutuklanmasına yönelik yakalama müzekkeresi çıkardı.
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Metin İyidil'e beraat kararı veren 20. Ceza Dairesi heyetinin görev yerlerini değiştirip, başka illere atadı, ayrıca haklarında inceleme başlattı.
İYİDİL KARARINDA O SAVCI YOK
Tarık Bitlis, Odatv'ye yaptığı açıklamada Sabah gazetesinin yayınladığı beraat kararını alan hakimler haberinde Derda Gökmen'in adının yer aldığını belirtti. Ancak, Metin İyidil'e verilen beraat kararında Derda Gökmen'in imzasının yer almadığı görüldü.
Caner Taşpınar
Odatv.com