Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına

Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıldönümü geçtiğimiz hafta sonunda İstanbul’da başlayan ve dünde ilimizde gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle kutlandı.

Son günlerde gündemimizi en çok meşgul eden ilimizin toprak kaybı ve sınırlarımızın değişmesinin gölgesinde yapılan kutlama etkinlikleri birçok kesimin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Kürtün Sivil Toplum Örgütleri Platformu Başkanı Salim Koca’nın şehrin, ilçeye bağlı 2 köyün Giresun’a bağlanması, 3 köyün de sınırlarının değiştirilmesiyle ilgili kamuoyuna serzenişte bulunarak, “104 yıl önce düşman işgalinden kurtardığımız ilin sınırları değişiyor ilden ses çıkmıyor. İçimiz yanıyor. Toprak kaybediyoruz. Toprak ana demek namus demek. Bunu kaybettiğimiz halde sesimiz çıkmıyorsa vay halimize” sözlerinin ardından eski Adalet ve Milli savunma Bakanı hemşehrimiz Mahmut Oltan Sungurlu; eğer hiçbir mücadele etmeden bu topraklarımızı kaybedeceksek, Kurtuluşumuzu kutlamanın bir anlam ifade etmediğini söyledi.

‘MÜCADELESİZ KAZANILMAZ’

Önceki yıllarda referandumla Giresun’dan ilimize bağlanmak için müracaat eden köylerin taleplerinin valilik ve bakanlık kararlarıyla reddedilmesinin önümüzde emsal olarak masada durduğunun yetkili mercilere iyi anlatılması gerektiğine vurgu yapan Sungurlu; “Bu mesele 2 il arasında görünüyor ama Gümüşhane’yi tümden ilgilendiren bir mesele. Bu sebeple Milletvekillerimiz, İl Başkanlarımız ve tüm Belediye Başkanlarımız yekvücut hareket edip, Sayın İçişleri Bakanı’na bu mesele detaylarıyla anlatılmalıdır. Eğer bu mücadeleyi yapmaz isek Kurtuluş etkinliği yapmamızın, şarkılarla-türkülerle kutlama yapmamız anlamsızdır” dedi.

Zamanında Doğankent’in tamamının Gümüşhane toprakları içerisinde olduğuna dikkat çeken Sungurlu; “Yıllar önce Valiler tarafından çizilen hudutlarda büyük yanlışlıklar var. O dönem hudutlar belirlenirken Doğankent ve Uluköy sınır değildi. Arada başka köy vardı. Sonradan aradaki köyler Uluköy’e bağlanınca hudut oldu. Yani o dönem çizilen hudut, kabiliyeti olmayan bir huduttur ve harita yanlış bir haritadır. Gavras Çayı’nı hudut gösteriyorlar. Eğer Gavras Çayı hudut olursa Doğankent’in yarısı otomatikman Gümüşhane sınırları içerisinde kalır. Yani gayriciddi bir huduttur. Eğer Sayın İçişleri Bakanımızla dediğim gibi bir randevu alınırsa kendilerine gitmeden evvel heyetimize bu durumu haritalar üzerinde detaylarıyla gösterilebilir” şeklinde konuştu.

İtilaflı olan 3 köyün tarihçesi hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Mahmut Oltan Sungurlu; “Bu köyler Çepni köyüdür. Çepnilerin DEDE’si ve Çepni Bey’i hala Kürtün’de yaşamakta, bir dönem AK Parti İlçe Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Sadece Kürtün ile sınır değil, Karadeniz’in 14 vilayeti Çepnilere dolayısıyla DEDE’ye bağlıdır. Hatta 2 büyük Çepni Evliyasının mezarı hala Kürtün topraklarındadır. Çepniler çok önemli ve büyük bir Oğuz Boyudur. Osmanlı’dan bile önce Anadolu’ya gelmiş bir boydur. Fatih Sultan Mehmet’in Karadeniz işgalinde ve Türkleşmesinde Çepnilerin büyük katkıları olmuştur. Atalarımızla omuz omuza mücadele ederek bu toprakları kendilerine yurt edinmişlerdir. İlimiz sınırları içinde bulunan yaylalarımızın çoğunluğu Çepnilerindir. Tarihi Kadırga yaylamız ise Çepnilerin ortak yaylasıdır. Devletine bağlı, hukuka saygılı, 700 yıldır bu topraklarda kan hakkıyla yaşayan insanlarımızın haklarının elinden alınması büyük haksızlık olur. Bu hudutlar kadim hudutlardır ve değiştirilmesi düşünülemez” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim