GÜNCEL

KASIM’DA 154, 11 AYDA 1797 İŞÇİ ÖLDÜ

İSİG’in hazırladığı iş cinayetleri raporuna göre Kasım ayında en az 154 işçi çalışırken öldü ve 2018 yılı başında bu yana iş cinayetlerine kurban giden işçi sayısı 1797’yi buldu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) iş cinayetleri raporuna göre Kasım ayında en az 154, ilk on bir ayda ise en az 1797 işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

İSİG’in hazırladığı iş cinayetleri raporuna göre Kasım ayında en az 154 işçi çalışırken öldü ve 2018 yılı başında bu yana iş cinayetlerine kurban giden işçi sayısı 1797’yi buldu.  154 emekçinin 129’u ücretli (işçi ve memur), 25’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşutu. Kasım ayında ölenlerin 4’ü çocuk, 13’ü kadın ve 2’si de göçmen. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, banka, ticaret, taşımacılık, sağlık ve güvenlik işkollarında gerçekleşti.

Raporda çocuk işçi ölümlerine ilişkin şu yorumda bulunuldu: “İktidar tarafından ‘Çocuk İşçilikle Mücadele Yılı’ ilan edilen 2018’in ilk on bir ayda en az 66 çocuk işçi ölümü gerçekleşmiş oldu. Bu sayı şu ana kadar tespit edebildiğimiz çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti”. Mülteci göçmenlere ilişkin “2018 yılının ilk on bir ayında en az 104 mülteci/göçmen işçi ölümü gerçekleşti” denilirken, “Şu ana kadar bir yılda tespit edebildiğimiz en yüksek göçmen iş cinayeti sayısı” değerlendirmesi yapıldı.

Kasım ayında ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro, madencilik, sağlık, güvenlik, belediye/genel işler ve metal işkollarında gerçekleşti.  En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi.  En çok iş cinayeti İstanbul, Aydın, İzmir, Kocaeli, Bursa, Zonguldak Antalya, Diyarbakır, Adana, Ankara, Denizli, Gaziantep, Hatay, Manisa, Tekirdağ ve Trabzon’da yaşandı.  Ölenlerin 5’i (yüzde 3,25) sendikalı işçi, 149 işçi ise (yüzde 96,75) sendikasız.

‘NASIL KUTLAYALIM?’

4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nün de hatırlatıldığı raporda, bu güne ilişkin “Maden işçileri örgütsüzken; aşırı-yoğun-fazla çalıştırılıyorken; başta taşeron olmak üzere güvencesiz istihdam koşulları hâkimken; işçiler domates ekmekle karnını doyuruyorken ve Soma, Ermenek, Karadon, Küre, Şirvan, Dursunbey, Afşin-Elbistan vb. ülkemizin dört bir yanında madenci ölümleri-katliamları yaşanırken bu günü nasıl kutlayalım! İşçilerin, teknisyenlerin ve mühendislerin bir arada, ortak örgütlenmesi çağrısını yapalım ve pratiğini örelim” denildi.

İŞÇİLERİN DAVASINA ÇAĞRI

3’üncü Havalimanı’ndaki çalışma koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan işçilerin duruşması ise bugün Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. İSİG raporunun bir bölümünde işçilerle dayanışma için davayı takip etme çağrısında bulundu.