Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor? Yükselen Milliyetçilik Niçin Aynı Oranda Siyasi Temsile Yansımıyor?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye’de yaşanan olaylardan esnafın büyük ölçüde etkilendiğini belirterek, bölgenin kendine özgü sorunları olduğunu söyledi.

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, esnafın sorunlarını dinledi. Suriye konusunda Türkiye’nin kaybettiğini öne süren Kılıçdaroğlu, “Bu bölgenin kendine özgü sorunları var. Sayın Başbakan, Gaziantep’te yaptığı bir mitingde Gazianteplilere soruyor: ‘Bakın diyor Suriye ile vizeleri kaldırdık. Artık Suriyeli kardeşim Gaziantep’e geliyor, Türkiye’deki kardeşlerimiz Gaziantep’e gidiyorlar. Gazianteplilere soruyor, memnun musunuz? Bütün Gaziantepliler çok memnunuz diyorlar.’ Peki ne oldu da hangi olay oldu da Suriye ile düşman olduk. Bunu kabul edemiyorum. Esnaf kaybetti, otel sahibi kaybetti, sanayici kaybetti, sonunda biz kaybettik. Suriye de kaybetti. Kazanan kim? Türkiye kaybediyor, Suriye kaybediyor ama birileri kazanıyor. Bu tuzağa maalesef düşüldü. Doğru değildi.” diye konuştu.

Türkiye’nin, Orta Doğu’da barışın güvencesi olması gerektiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Biz yine bu bölgede barışın olmasını isteriz, huzurun olmasını isteriz. Sadece Suriye ile değil Irak'la, Mısır'la, Ürdün'le, Filistin'le, herkesle huzur içinde, barış içinde yaşamak isteriz. Türkiye, Orta Doğu’da barışın güvencesi olmalı, savaşın tarafı değil. Dostluğun güvencesi olmalı, düşmanlığın değil. İzlenen bu politikadan ötürü kaybediyorsanız kazanmanın yolunu bulacaksınız. Kaybettirenler kimse, demokrasilerde onların cezalandırılması gerekiyor. Size kaybettirmek demek Türkiye’ye kaybettirmek demektir.” açıklamalarına yer verdi.

Bütün güney illerindeki esnafın zor durmada olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Sadece Gaziantep değil, gidin Şanlıurfa’ya, gidin Kilis’e, gidin Adana’ya, gidin Mersin’e, gidin Hatay’a, bu zincirde bütün esnaf rahatsız. Eskiden otellerde yatacak yer yoktu, şimdi otellerde kimse kalmıyor. Buyurun gidin Hatay’a sorun bakalım. İç karışıklıklar Türkiye’nin içine geldi. El Kaide bildiri yayınlıyor. Sınırı açmazsan geleceğim bunun intikamını alacağım diye. Türkiye buna yakışıyor mu? Terör örgütlerinin hedefi olmak Türkiye’ye yakışıyor mu? İşbirliği yaparsanız olmaz. Bizim çok güzel bir atasözümüz var. Körle yatan şaşı kalkar diye. El Kaide ile yatarsan böyle şaşı kalkarsın. Bu çok tehlikeli bir gelişmedir. Bütün esnaf kardeşlerimin Türkiye’nin gerçeğini görmesi lazım.“

Suriye’deki olayları Türkiye’nin kışkırttığını iddia eden Kılıçdaroğlu, “Sınır komşumuz Suriye’de huzur yok. Bizde de huzur yok. Ne yapıyoruz Suriye’deki olayı kışkırtıyoruz. Eline silah veriyoruz git orada kardeşini öldür. Bu olmaz, doğru değil. Buna karşı hepimizin durması lazım. Yazık günah değil mi Müslüman coğrafyasında kan akıyor. Benim toprağımı işgal etmezse ben kimse ile savaşmam ki zaten. Başka bir ülkenin içişlerine karışmak, orada savaş kışkırtıcılığı yapmak Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihine de bugününe de geleceğine de yakışmaz. Biz kendi ülkemizde nasıl barışı istiyorsak, bütün komşularımızda da barış ve huzur istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.




Editör: TE Bilisim