Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Sevgili arkadaşlar;

Cuma günü müjdesi açıklanmadan ifade etmek isteriz ki, yabancı basına yansımış biçimiyle, Karadeniz'de 800 milyar m3'lük rezerve sahip "doğalgaz" kaynağı bulunmuş olmasından, tabiidir ki her Türk vatandaşı gibi bizlerde memnuniyet duyarız.

Ancak bu rezervin ve üretilecek miktarların ne anlama geldiğini veya ekonomimize katkısının ne olacağını da anlatmak, konuyu bilenler için vicdani bir mesuliyettir. 

800 milyar m3 doğalgaz demek; TÜRKİYE'nin yaklaşık 12 yıllık ihtiyacını karşılayacak miktarda doğalgaz demektir. Çünkü 2017-2018'de yıllık olarak 55 milyar m3 civarında doğalgaz tükettik...Ekonomimiz durgunluğa girmeseydi tüketim miktarımızın son yıllarda 65 milyar m3 olması bekleniyordu.

Bu bilgilerden sonra 800 milyar m3 doğalgazın Türk ekonomisine yıllık katkısını hesaplayacak olursak; mevcut petrol fiyatları üzerinden doğal gazın 1000 m3 fiyatı 120 $ civarında hesaplanmaktadır...Bu fiyat üzerinden 55 milyar m3 doğal gazın toplam bedeli 6 milyar 600 milyon $ eder...Bu bedelden 1000 m3 başına yatırım ve üretim maliyeti olarak 40 $'ı çıkardığımızda, geri kalan miktar 4 milyar 400 milyon $ eder...

Sakın yanlış anlaşılmasın bu rakamları önemsiz sayıyor değilim. Ancak küçülmüş olmasına karşın yıllık GSYH rakamı 753 milyar $ olan Türkiye ekonomisi için 4,4 milyar $'lık doğalgaz geliri milli gelirimizin %1'ini bile teşkil etmez...

İNŞAALLAH 800 MİLYAR M3'LÜK DOĞALGAZ KAYNAĞI BULDUĞUMUZ HABERİ DOĞRUDUR AMA BU MÜJDEYE KONU RAKAMLARIN, SİYASİLERİN DEDİĞİ GİBİ ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK NİTELİKTE OLMADIĞINI DA MİLLETÇE BİLMEMİZ GEREKİYOR !

Görüldüğü üzere, muhalefetin bile yapmadığı şekilde rakamlarla konuştuğumuz an, hiç kimse algılarımızla oynayamaz !

Selamlarımla,

Rubil GÖKDEMİR

Editör: TE Bilisim